Raz spróbujesz – nie pożałujesz !
Ten wartościowy owoc pochodzi z Południowej Ameryki, natomiast do Europy trafił za pośrednictwem hiszpańskich statków już w XVII wieku. Przez Azteków był nazywany „masłem Boga”, ze względu na zawarte w nim cenne składniki odżywcze. Owoc ten, nazywany inaczej „smaczliwką wdzięczną”, wpływa pozytywnie na naszą kondycję zdrowotną, pozwala uniknąć wielu chorób, a także przyczynia się do redukcji wagi oraz poprawia kondycję skóry i włosów.
• Kalorie 160 kcl/ 670 kJ,
• Białko 2,00 g,
• Tłuszcz ogółem 14,66 g,
• Kwasy tłuszczowe nasycone 2,126 g,
• Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 9,799 g,
• Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,816 g,
• Kwasy omega 3 – 0,111 g,
• Kwasy omega 6 – 1,705 g,
• Węglowodany 8, 53 g,
• Błonnik pokarmowy 6,7 g,
• Wapń 12 mg,
• Żelazo 0,55 mg,
• Magnez 29 mg,
• Fosfor 52 mg,
• Potas 485 mg,
• Sód 7 mg,
• Cynk 0,64 mg,
• Miedź 0,19 mg,
• Mangan 0,14 mg,
• Selen 0,4 µg,
• Fluor 7 µg,
• Fitosterole 78 mg,
• Witamina A 146 I.U., E 2,07 mg, K1 21 µg, C 10 mg, B10,067 mg, B2 0,130 mg, B3 (PP) 1,738 mg, B9 81 µg, B6 0,257 mg, B5 1,389 mg.
Mimo tego, że awokado zawiera dużą ilość tłuszczu, co może błędnie kreować w nas przeświadczenie, iż nie jest to zdrowy owoc, to znaczną ich część stanowią tłuszcze jednonienasycone (ok. 75 %), które są zaliczane do grupy dobrych tłuszczy. Dają one uczucie sytości, a jednocześnie przyczyniają się do zwiększenia tempa metabolizmu, zmniejszają poziom tzw. złego cholesterolu LDL we krwi oraz kontroluje i pozwala utrzymać odpowiedni dobrego cholesterolu HDL.
Ponadto owoc ten jest znakomitym źródłem potasu, który spożywany w odpowiednich ilościach zmniejsza ciśnienie krwi u osób, które borykają się z problemem nadciśnienia, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Potas, a także aminokwasy zawarte w awokado dotleniają mózg, wspomagają procesy myślowe oraz koncentrację. Zawarte w awokado przeciwutleniacze istotnie wpływają na nasze zdrowie. Glutation wspiera pracę wątroby, a także system nerwowy. Awokado to doskonałe źródło cynku, który może uchronić mężczyzn przed rakiem prostat, natomiast w przypadku kobiet chroni przed rakiem piersi.
Kwas foliowy przyczynia się do produkcji serotoniny i noradrenaliny. Są to hormony szczęścia. Pierwszy z nich ma działanie uspokajające i kojące, a także wpływa na zdrowy i spokojny sen. Drugi z kolei wpływa na nasza dynamikę i aktywność w ciągu dnia. Owoc ten jest również źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, sodu i cynku. Ze względu na obecność w miąższu awokado antyoksydantów, wspomaga nasz organizm w spowolnieniu procesów starzenia się i skutków takich jak wzrost wagi, spadek aktywność fizycznej i witalności oraz zmniejszenie wrażliwości na insulinę. Zawarte w awokado tłuszcze i witamina E stymulują produkcję kolagenu, dbając przy tym o skórę bez zmarszczek.
Awokado warto również stosować od zewnątrz. To świetny składnik naturalnych i odżywczych maseczek dla skóry ale też dla włosów. Jest to owoc bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, nawilża skórę bez zatykania porów, ponadto zawiera witaminę C, która jest naturalnym wybielaczem skóry.
Czy wiesz, że.. pestka awokado również jest jadalna?
Jest ona sercem tego owocu, w którym znajduje się 70 % przeciwutleniaczy, antyoksydantów oraz wielu innych cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Ma ona również działanie przeciwbakteryjne, przeciwmiażdżycowe, owadobójcza oraz grzybobójcze. Zaleca się, spożywanie jej, w formie proszku. Należy wysuszyć ją na słońcu, przez około 3 dni, a później drobno zetrzeć lub zmielić, tak, aby uzyskać formę proszku. Jest to świetny dodatek, do jogurtów, płatków, koktajli czy ciast. Oprócz zastosowań kulinarnych możemy ją wykorzystać również w kosmetyce dodając do maseczek lub peelingów.
Niezawodne oczyszczające mleczko do twarzy, które zawiera olejek z awokado (jest łatwo wchłaniany i przenika do najgłębszych warstw skóry). Zawiera, aż 7 witamin: A-B-D-E-H-K-PP. Nie podrażnia ani nie uczula. Polecany jest dla cery wrażliwej, suchej i starzejącej się. Hamuje rozwój bakterii i zapobiega negatywnym działaniom czynników zewnętrznych.