L-karnityna to substancja niezbędna dla naszego organizmu. Często w reklamach tego specyfiku występuje umięśniony kulturysta, co natychmiastowo powoduje u nas skojarzenia „prochy dla kulturystów”. I tu jesteśmy w błędzie.
Znana jest już od wielu lat, ale dopiero pod koniec XX wieku zaczęła cieszyć się większą sławą. Współcześnie zdobywa coraz większą popularność w kręgach sportowców i trenerów. Coraz częściej sięgają po nią osoby, które chcą schudnąć w zaciszu domowym.
Dwie odmiany karnityny
L-karnityna to substancja witamino pochodna, występująca w dwóch postaciach D i L. Karnityna w formie D jest biologicznie nieaktywna, a lewoskrętna L-karnityna charakteryzuje się złożonym działaniem fizjologicznym i terapeutycznym. Nasz organizm zawiera około 20-25 gramów L-karnityny, a samodzielnie syntezuje tylko 25%. Dlatego trzeba pamiętać, że podstawowym źródłem dla ustroju jest dieta (ok. 75%).
Synteza L-karnityny następuje głównie w wątrobie, choć odbywa się także w nerkach, mięśniu sercowym, mięśniach szkieletowych i jelitach, ale w znacznie mniejszym stopniu. Do syntezy własnej organizm wykorzystuje lizynę, metioninę – czyli aminokwasy, witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy i żelazo. Niedobór któregoś z tych substratów sprawia, że L-karnityna w organizmie wytwarzana jest w mniejszych ilościach.
L-karnityna – gdzie występuje
L-karnitynę organizm czerpie głównie z dostarczanego mu pożywienia. Znajduje się ona przede wszystkim w mięsie i produktach mlecznych. Najmniej jest ich w produktach roślinnych, dlatego na niedobory najbardziej narażeni są wegetarianie. Warto mieć na uwadze, że również diety odchudzające często są pozbawione produktów zawierających L-karnitynę, jak i prekursorów, z których ona powstaje.
Komu potrzebna
Zapotrzebowanie na tę substancję wzrasta u kobiet w ciąży i matek karmiących. Odgrywa też ważną rolę w trakcie długotrwałego wysiłku, podczas którego organizm czerpie energię z substancji tłuszczowych. Zarówno sportowcy wyczynowi, jak i osoby uprawiające regularnie ćwiczenia fizyczne mają zwiększone zapotrzebowanie na L-karnitynę, ponieważ optymalizuje ona procesy energetyczne zachodzące w mięśniach. Przyspiesza też regenerację powysiłkową, poprawia wydolność tlenową, wytrzymałość mięśniową oraz ogranicza rozpad mięśniowy.
L-karnityna odgrywa też ważną rolę w procesie odchudzania. Usprawnia ona i przyspiesza działanie metabolizmu, pozwala też na lepsze wykorzystywanie energii zawartej w pożywieniu. Dzięki temu osoby, które przechodzą na dietę mogą łatwiej przyzwyczaić się do zmiany nawyków żywieniowych i mniejszej ilości kalorii dostarczanych w posiłkach. Nie każdy wie, że odchudzanie przy niedostatku L-karnityny w organizmie nie przynosi spodziewanych efektów, ponieważ braki tej substancji uniemożliwiają utlenienie kwasów tłuszczowych.
Schudnij z karnityną
Osoby odchudzające się powinny zażywać L-karnitynę rano, w porze obiadu lub wczesnym popołudniem, natomiast sportowcy – około 30-60 minut przed planowanym wysiłkiem. Nie powinno się zażywać tej substancji wieczorem, ponieważ może powodować pobudzenie organizmu i powodować bezsenność. Zalecana dawka to 500-1000 mg, w zależności od zapotrzebowania.
Nie należy obawiać się skutków ubocznych stosowania L-karnityny, ponieważ można stosować ją długoterminowo. Ważne, by nie przekroczyć dopuszczalnej dawki dziennej, jaką jest 2 g dla osoby dorosłej.