Roślina ta została poznana w Europie w XVI wieku dzięki czasom odkryć i chęcią dzielenia się znaleziskami. Jeśli już jednak mamy korzystać z jego właściwości sięgajmy raczej albo po surowe ziarno, albo ciemne kakao. Możemy je spotkać np. w wypiekach czy czekoladzie gorzkiej (jednak wybierajmy wtedy te, które zawierają min 70% miazgi kakaowej). Roślina ta jest znana jako ,,pokarm bogów,, czy ,,superfood,, ze względu na swoje wartości odżywcze.
By powstało kakao oczyszcza się ziarna kakaowca, sortuje, poddaje fermentacji, prażeniu, łuszczeniu, rozdrobnieniu i odtłuszczeniu. Później mieli się je na proszek, którym jest kakao. Tłuszcz kakaowy, który w tym procesie powstaje to masło kakaowe – główny składnik czekolady oraz surowiec kosmetyczny.
To wszystko nie miałoby miejsca gdyby nie drzewa kakaowe, które rosną w Ameryce Południowej. Wyróżniamy 3 odmiany kakao:
Od odmian zależy smak oraz aromat.
Jakie substancje zawierają ziarna?
– bezcenne dla zdrowia, przyjaciele naszej skóry (opóźniają procesy starzenia skóry),
– chronią organizm przed chorobotwórczymi czynnikami,
– likwidują wolne rodniki,
– szansa na uniknięcie chorób układu krążenia oraz nowotworów
Dzięki tym substancjom lepiej radzimy sobie ze stresem i szybciej się koncentrujemy. Niedobór u kobiet może powodować zespół napięcia przedmiesiączkowego.
Dodatkowe właściwości są także pobudzające. A jest to zasługa kofeiny oraz teobrominy, które dodają energii. Będzie zatem fantastycznym napojem na rano, który sprawi, że rozbudzisz się szybciej i będziesz miał więcej sił witalnych. Teobromina – jest to niezwykła substancja dodająca energii jak i likwidująca oznaki zmęczenia oraz ciekawostka – przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku fizycznym oraz intelektualnym.
Jak wiemy ziarna kakaowca mają gorzki smak, dlatego mogą nam z początku nie posmakować. Jednak w formie proszku – kakao możemy dodawać go do koktajli, owsianki czy jogurtu poprawiając ich smak. Mogą być też przekąską samą w sobie 🙂
Można je coraz częściej kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet.
Kakao możemy spożywać nie tylko jako proszek lecz także jako napój z mlekiem bądź wodą. Pierwszymi, którzy zapoczątkowali picie napoju kakaowego byli Majowie. Następnie zwyczaj przejęli Aztekowie, dla których kakao stało się częścią obrzędów i świąt religijnych.
Drugim zastosowaniem stała się czekolada czyli tabliczka mieszanki kakaowej i masła kakaowego, które jest naturalnym tłuszczem w procesach obróbki ziaren kakao. Im więcej kakao w czekoladzie tym jest dla nasz lepsza, ponieważ zawiera więcej cennych składników mineralnych.
Kolejnymi możliwościami kakao cieszy się w wypiekach ?: bab, ciast, pierników ? i innych kakaowych deserów czy przekąsek. Jednak w dzisiejszych czasach można z niego przyrządzić nie tylko słodkości ale także makarony czy inne mięsne nawet potrawy.
Poza zastosowaniami kucharskimi ma też swój udział w kosmetyce 🙂 spotkamy się z nim w różnego rodzaju kremach i balsamach przeznaczonych m.in. do cery starzejącej się czy do walki z cellulitem.
Widzicie, że każdy produkt może mieć różne i ciekawe właściwości czy zastosowania, my natomiast mamy dla was Chocoseen czyli zdrowy przysmak dla całej rodziny. Chocoseen Dr Nona to łagodny kakaowy napój dla dorosłych i dzieci zawierający dzienną dawkę witamin i minerałów dzięki czemu idealnie chroni zdrowie. Chocoseen wspomaga układ immunologiczny i skutecznie przeciwdziała infekcjom. 😀
Link do produktu poniżej 🙂