Mąka kokosowa

Moda na kokos nie przemija, codziennie odkrywamy nowe produkty, które tworzyć można z kokosa! Tym razem pora na sprawdzenie właściwości mąki kokosowej.

Mąka kokosowa będzie idealna dla alergików, diabetyków, osób na diecie bezglutenowej. Najważniejszą cechą tego produktu jest duża zawartość błonnika – ciągle przyjmujemy go zbyt mało, co uniemożliwia prawidłowe oczyszczanie przewodu pokarmowego. Mąki kokosowej można używać jako zdrowszego zamiennika dla mąki używanej dotychczas. Dodatkowo błonnik uzyskiwany z mąki kokosowej ma działanie regulujący poziom cukru i insuliny we krwi.

100 gram mąki kokosowej zawiera 2x więcej błonnika niż otręby pszenne
Mąka kokosowa w bardzo nikły sposób oddziałuje na poziom cukru we krwi, dlatego też jest idealną alternatywą dla diabetyków. Dzięki dużej ilości błonnika, spożywanie mąki kokosowej w codziennym życiu może obniży ryzyko zachorowania na choroby serca, raka czy cukrzycę.
Mąka kokosowa wyrabiana jest z wnętrza orzecha kokosowego, zawiera sporą ilość tłuszczy nasyconych. Większość z tych tłuszczy ma działanie ochronne i przeciwwirusowe.

Jak zachowuje się mąka kokosowa?
Duża zawartość błonnika sprawia, że mąka kokosowa wchłania dużo więcej płynów niż, np. mąka pszenna. Oznacza to, że przechowywać ją najlepiej jest w szczelnie zamkniętym słoiku. Mąkę kokosową można swobodnie dodawać do potraw (zup, płatków) w ilości 1-2 łyżek. Przy wypiekach, których przepisy są oparte na mące pszennej, nie jest możliwe całkowite zastąpienie mąki kokosową. Jednak 20% mąki normalnie podanej w przepisie może stanowić mąka kokosowa. W przypadku takiego dodatku powinno dodać się 20% więcej płynu podanego w przepisie (wody, mleka). Ta zasada jest ogólnie przyjętą, jednak najbezpieczniej jest poszukiwać przepisów opartych wyłącznie na mące kokosowej.

Niestety, mąka kokosowa w Polsce to wciąż produkt egzotyczny, dlatego też cena może być odstraszająca. Na początek jednak zamiast wypieków na mące kokosowej (i tym samym dużym jej zużyciu), skorzystajmy z możliwości uzupełnienia błonnika przez dodawanie łyżki produktu do naszych posiłków.

Moda na zdrowe odżywianie, którą zaczynają promować już nie tylko media, ale i zwykli ludzie, jest chyba najlepszym trendem, którego świadkami możemy być. Wracanie do produktów naturalnych sprawi, że nie tylko zrzucimy zbędne kilogramy, ale również wrócimy do pełni sił, zdrowia i do lepszego samopoczucia.

Mąka kokosowa

Jak dbać o skórę latem?

Mąka kokosowa

Seitan, czyli chińskie mięso

Nowszy wpis