Kiwi – zalety jedzenia

Kiwi, mały niepozorny owoc o bardzo wielu właściwościach. Prawdziwa bomba witaminowa wspierająca profilaktykę raka! Dowiedz się więcej o korzyściach płynących z jedzenia kiwi. 

Kiwi znane jest przede wszystkim z dużej zawartości witamin i minerałów. Witamina C występuje tam w niezwykle dużej ilości – w 100 g owocu znajdziemy jej aż 90 mg. Dodatkowo kiwi pełne są witamin A, E, K, B oraz minerałów takich, jak: żelazo, magnez, potas, kwas foliowy, cynk. Również skórka zawiera wiele cennych składników. Takie bogactwo składników sprawia, że kiwi jest świetnym sposobem na leczenie przeziębień i grypy. Dodatkowo owoc ten działa kojąco w chwilach stresu i wpływa pozytywnie na ogóle samopoczucie. Nie bez znaczenia jest również działanie oczyszczające.

Kiwi chronią też przed chorobami. Spożywanie 2-3 owoców skutecznie chroni nas przed rakiem, a dodatkowo zapobiega pojawianiu się miażdżycy, chorób serca, zakrzepicy żył, udaru.

Kiwi jest stosowane również w kosmetykach. Drobne pestki tego owocu wykorzystywane są w peelingach, a kwasy są skuteczną metodą na rozjaśnienie co wykorzystywane jest w maseczkach i kremach. Dodatkowo owoc ten jest składnikiem balsamów do ust, szamponów, żelach do kąpieli itp.

Zaletami kiwi są nie tylko wzmacnianie odporności czy zmniejszanie zachorowalności na choroby dróg oddechowych, ale także zmniejszenie łaknienia na słodycze.

Ciekawostki dotyczące kiwi: 

  1. Osoby uczulone na ananasa lub papaję nie powinny jadać kiwi – zawierają one bowiem te same enzymy, które mogą wywołać reakcję alergiczną. 
  2. Nie dodawaj kiwi do galaretki! Enzymy zawarte w owocu uniemożliwiają ścinanie się żelatyny. 
  3. Wybieramy tylko miękkie i dojrzałe owoce. Jeżeli mamy kiwi twarde, dojrzeją one przechowywane w temperaturze pokojowej w cieniu i z dala od źródeł ciepła. 
  4. Kiwi przechowujemy w lodówce i z dala od innych owoców, szczególnie od bananów, jabłek i gruszek. Ta grupa owoców wydziela etylen, który przyspiesza dojrzewanie kiwi.

 

Kiwi – zalety jedzenia

Migrena powodowana przez dietę

Kiwi – zalety jedzenia

Co jeść, żeby spalić tłuszcz?

Nowszy wpis