Migrena powodowana przez dietę

Co jeść by uniknąć powracających migren? Okazuje się bowiem, że dietą możemy zwalczyć uciążliwy ból głowy. 

Według najnowszych badań na pojawianie się migren dieta ma największy wpływ u dzieci – to one częściej i chętniej sięgają po słodkości. Produkty, które w pierwszej kolejności oskarżane są o powodowanie migreny to:

  • czekolada,
  • sery,
  • fast-foody,
  • alkohol,
  • owoce cytrusowe.

Owoce cytrusowe szkodliwe mogą być w przypadku uszkodzenia ich zewnętrznej skórki. To może powodować rozwój pleśni wewnątrz owocu, która niewidoczna gołym okiem jest na tyle toksyczna, że może wywołać atak.

Alkohol, którego picie w przypadku chorych na migrenę nie jest szczególnie polecane, to czerwone wino i ciemne piwo.

Badania National Headache Foundation potwierdziły, że u migreników często występuje wysoki poziom tłuszczy. Dlatego rezygnacja z tłustych potraw smażonych z pewnością nie zaszkodzi. Tłuszcze te bowiem mogą tworzyć sprzyjające warunki do zlepiania się płytek krwi. To z kolei ma bezpośredni związek z niskim stężeniem serotoniny, przy jednocześnie wysokim stężeniu prostaglandyn. Te ostatnie odpowiedzialne są za ból i pojawiają się przy stanach zapalnych. Dieta niskotłuszczowa dla osób chorujących na migrenę może więc stać się kluczem do zażegnania problemu.

Badacze potwierdzili u większości migreników przed atakiem odczuwa chęć na zjedzenie czekolady. Tyramina, składnik tej słodkiej przekąski, wg. badaczy odpowiedzialny jest za ataki migrenowe.

Niestety diety głodówkowe sprzyjają pojawianiu się migrenowych bólów głowy. Drastyczny spadek cukru we krwi może powodować ból.

Środki konserwujące producentów żywności również działają niekorzystnie na osoby chorujące na migreny. Chodzi tu szczególnie o glutaminian sodu znany z polepszania smaku, aspartamsztuczne substancje słodzące, siarczyny nadające odpowiedni kolor, fenole. Produkty mocno przetworzone, których skład zdominowany jest przez sole i tyraminę mają szczególnie złe działanie.

Wszystko jednak zależy od indywidualnych reakcji organizmu, dlatego ważnym jest obserwowanie zależności między atakami migreny, a spożytymi produktami. W przypadku nasilających się objawów, czy braku ich ustąpienia mimo utrzymywania diety przez dłuższy okres czasu, warto zasięgnąć porady lekarza.

Jak czytać składniki kosmetyków?

Jak czytać składniki kosmetyków?

Migrena powodowana przez dietę

Kiwi – zalety jedzenia

Nowszy wpis