Zdrowe owoce jagodowe

background-2277_640Owoce jagodowe to soczyste, jadalne owoce zawierające nasionka (małe pestki). Sprawdzamy, jakie właściwości mają najpowszechniejsze w Polsce owoce jagodowe. 

Jagoda

Mały owoc, jednak jest dużym źródłem antyutleniaczy. Podstawowe właściwości jagody:

  • wzmacnianie odporności
  • hamowanie procesów starzenia
  • ochrona przed chorobami nowotworowymi
  • suszone jagody leczą biegunkę
  • przetworzone lub świeże dają efekt przeczyszczający
  • wspomaganie prawidłowego i zdrowego wzroku
  • uszczelnianie ścianek naczyń krwionośnych
  • czarne jagody obniżają poziom cukru (dzięki zawartości wakcyniny)
Jagoda to źródło witamin C i A, witamin z grupy B oraz związków mineralnych: sody, wapnia, żelaza, miedzi, fosforu, siarki.

Agrest

Ten owoc jest źródłem magnezu i wapnia, potasu, fosforu, żelaza i witaminy C. Podstawowe właściwości agrestu:

  • wspieranie wzrostu zębów i kości
  • wspieranie procesów trawienia
  • działanie moczopędne
  • działanie oczyszczające
  • pobudzanie apetytu
  • usprawnia pracę przewodu pokarmowego

Maliny

Maliny są źródłem witaminy C, beta-karotenu, witaminy E, B1, potasu, wapnia, fosforu. W malinach występują kwasy organiczne i flawonoidy. Maliny są niskokaloryczne – 100 g to zaledwie 29 kcal. Właściwości malin:

  • zwiększanie odporności
  • ochrona przed infekcjami
  • łagodzenie biegunki
  • łagodzenie niestrawności
  • działanie moczopędne
  • utrzymanie zdrowej skóry
  • sok z malin to środek napotny
  • sok z malin obniża gorączkę
  • zwalczanie przeziębienia

Truskawki

Truskawka to kolejny owoc z gatunku owoców jagodowych. Zawierają witaminę C, żelazo, wapń, fosfor, magnez, mangan. Zawierają błonnik, jednak mogą powodować uczulenie. Właściwości truskawek:

  • odkwaszanie organizmu
  • działanie krwiotwórcze
  • działanie wzmacniające
  • właściwości bakteriobójcze
  • przyśpieszanie spalania tłuszczu

 

Poziomki

Zawierają witaminę C, K, B1, B2, żelazo, fosfor, siarkę, cynk, potas, wapń, kwasy: szczawiowy, winny, salicylowy, chinowy i jabłkowy. Poziomki zawierają karotenoidy i antocyjany. Właściwości poziomek:

  • poprawa przemiany materii
  • zapobieganie chorobom nerek, serca i układu krwionośnego
  • działanie przeciwzapalne
  • działanie moczopędne
  • właściwości wzmacniające
  • właściwości napotne
  • właściwości oczyszczające

Poziomki mogą powodować reakcje alergiczne.

Porzeczki

Porzeczki występują w Polsce w dwóch odmianach: czerwonej i czarne, dodatkowo istnieje odmiana biała i to właśnie ta jest najsłodsza w smaku. Porzeczki czarne są najcenniejsze, jeżeli chodzi o wartość odżywczą. Czarne porzeczki zawierają bardzo dużo witaminy C, a dodatkowo: witaminy B, PP i K, beta-karoten, żelazo, potas, wapń, magnez, miedź, fosfor i kwasy organiczne. Skórka z porzeczki zawiera antocyjany. Właściwości porzeczki:

  • regeneracja naczyń włosowatych
  • ochrona serca
  • gaszą pragnienie
  • łagodzenie zgagi
  • regulacja przemiany materii
  • właściwości przeciwzapalne
  • zapobiegają przeziębieniom
  • leczenie zatruć pokarmowych

Winogrona

Winogrona zawierają resweratrol, są również źródłem sodu, witamin A i C, błonnika. Zawierają też flawonoidy nadające im kolor. Właściwości winogron:

  • wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego
  • zapobiega wystąpieniu choroby Alzheimera
  • hamuje procesy starzenia
  • obniża ryzyko zachorowania na przewlekłe zapalenie płuc
  • zapobiega występowaniu jaskry
  • zapobieganie powstawaniu skrzepów krwi w naczyniach krwionośnych
  • wpływają pozytywnie na profil lipidowy

 

Borówka amerykańska

Owoce borówki zawierają wapń, fosfor, potas i kwas foliowy. Zawierają fitoestrogeny i antyoksydanty. Właściwości borówki:

  • niszczenie złego cholesterolu 
  • zwalczanie wolnych rodników
  • profilaktyka dla chorób cywilizacyjnych, arteriosklerozy i nowotworu
  • zmniejszanie zagrożenia chorób serca
  • pozytywny wpływ na wzrok
  • regulowanie trawienia

Żurawina

Żurawina zawiera witaminy C, A, B1, B2, P, a także: pektyny, błonnik, węglowodany, żelazo, wapń, magnez, fosfor, jod. Żurawina zawiera również kwasy: jabłkowy, chininowy, cytrynowy, benzoesowy. Właściwości żurawiny:

  • zapobieganie zapaleniom pęcherza
  • wzmocnienie odporności na choroby żołądka i dwunastnicy
  • właściwości antybakteryjne
  • zmniejszenie ryzyka chorób naczyń krwionośnych, jamy ustnej, przyzębia oraz chorób grzybicznych
  • podnosi odporność organizmu

Aronia

Z uwagi na smak aronię najczęściej spożywa się przetworzoną. Aronia zawiera antocyjany, dużą ilość witamin, mikroelementy, błonnik i pektynę. Właściwości aronii:

  • poprawa pracy układu trawiennego
  • usuwanie metali ciężkich z organizmu
  • wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia
  • regulacja ciśnienia krwi

 

Zdrowe owoce jagodowe

Jak dieta wpływa na zęby?

Zdrowe owoce jagodowe

Olej babassu – co to takiego?

Nowszy wpis