Owoce jagodowe to soczyste, jadalne owoce zawierające nasionka (małe pestki). Sprawdzamy, jakie właściwości mają najpowszechniejsze w Polsce owoce jagodowe.
Jagoda
Mały owoc, jednak jest dużym źródłem antyutleniaczy. Podstawowe właściwości jagody:
wzmacnianie odporności
hamowanie procesów starzenia
ochrona przed chorobami nowotworowymi
suszone jagody leczą biegunkę
przetworzone lub świeże dają efekt przeczyszczający
wspomaganie prawidłowego i zdrowego wzroku
uszczelnianie ścianek naczyń krwionośnych
czarne jagody obniżają poziom cukru (dzięki zawartości wakcyniny)
Jagoda to źródło witamin C i A, witamin z grupy B oraz związków mineralnych: sody, wapnia, żelaza, miedzi, fosforu, siarki.
Agrest
Ten owoc jest źródłem magnezu i wapnia, potasu, fosforu, żelaza i witaminy C. Podstawowe właściwości agrestu:
wspieranie wzrostu zębów i kości
wspieranie procesów trawienia
działanie moczopędne
działanie oczyszczające
pobudzanie apetytu
usprawnia pracę przewodu pokarmowego
Maliny
Maliny są źródłem witaminy C, beta-karotenu, witaminy E, B1, potasu, wapnia, fosforu. W malinach występują kwasy organiczne i flawonoidy. Maliny są niskokaloryczne – 100 g to zaledwie 29 kcal. Właściwości malin:
zwiększanie odporności
ochrona przed infekcjami
łagodzenie biegunki
łagodzenie niestrawności
działanie moczopędne
utrzymanie zdrowej skóry
sok z malin to środek napotny
sok z malin obniża gorączkę
zwalczanie przeziębienia
Truskawki
Truskawka to kolejny owoc z gatunku owoców jagodowych. Zawierają witaminę C, żelazo, wapń, fosfor, magnez, mangan. Zawierają błonnik, jednak mogą powodować uczulenie. Właściwości truskawek:
odkwaszanie organizmu
działanie krwiotwórcze
działanie wzmacniające
właściwości bakteriobójcze
przyśpieszanie spalania tłuszczu
Poziomki
Zawierają witaminę C, K, B1, B2, żelazo, fosfor, siarkę, cynk, potas, wapń, kwasy: szczawiowy, winny, salicylowy, chinowy i jabłkowy. Poziomki zawierają karotenoidy i antocyjany. Właściwości poziomek:
poprawa przemiany materii
zapobieganie chorobom nerek, serca i układu krwionośnego
działanie przeciwzapalne
działanie moczopędne
właściwości wzmacniające
właściwości napotne
właściwości oczyszczające
Poziomki mogą powodować reakcje alergiczne.
Porzeczki
Porzeczki występują w Polsce w dwóch odmianach: czerwonej i czarne, dodatkowo istnieje odmiana biała i to właśnie ta jest najsłodsza w smaku. Porzeczki czarne są najcenniejsze, jeżeli chodzi o wartość odżywczą. Czarne porzeczki zawierają bardzo dużo witaminy C, a dodatkowo: witaminy B, PP i K, beta-karoten, żelazo, potas, wapń, magnez, miedź, fosfor i kwasy organiczne. Skórka z porzeczki zawiera antocyjany. Właściwości porzeczki:
regeneracja naczyń włosowatych
ochrona serca
gaszą pragnienie
łagodzenie zgagi
regulacja przemiany materii
właściwości przeciwzapalne
zapobiegają przeziębieniom
leczenie zatruć pokarmowych
Winogrona
Winogrona zawierają resweratrol, są również źródłem sodu, witamin A i C, błonnika. Zawierają też flawonoidy nadające im kolor. Właściwości winogron:
wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego
zapobiega wystąpieniu choroby Alzheimera
hamuje procesy starzenia
obniża ryzyko zachorowania na przewlekłe zapalenie płuc
zapobiega występowaniu jaskry
zapobieganie powstawaniu skrzepów krwi w naczyniach krwionośnych
wpływają pozytywnie na profil lipidowy
Borówka amerykańska
Owoce borówki zawierają wapń, fosfor, potas i kwas foliowy. Zawierają fitoestrogeny i antyoksydanty. Właściwości borówki:
niszczenie złego cholesterolu
zwalczanie wolnych rodników
profilaktyka dla chorób cywilizacyjnych, arteriosklerozy i nowotworu
zmniejszanie zagrożenia chorób serca
pozytywny wpływ na wzrok
regulowanie trawienia
Żurawina
Żurawina zawiera witaminy C, A, B1, B2, P, a także: pektyny, błonnik, węglowodany, żelazo, wapń, magnez, fosfor, jod. Żurawina zawiera również kwasy: jabłkowy, chininowy, cytrynowy, benzoesowy. Właściwości żurawiny:
zapobieganie zapaleniom pęcherza
wzmocnienie odporności na choroby żołądka i dwunastnicy
Z uwagi na smak aronię najczęściej spożywa się przetworzoną. Aronia zawiera antocyjany, dużą ilość witamin, mikroelementy, błonnik i pektynę. Właściwości aronii: