Pigwa i pigwowiec, choć są podobne z nazwy, są zupełnie różnymi roślinami. Pigwa znana jest nam od czasów starożytnej Grecji, natomiast pigwowiec to importowany z krajów azjatyckich i świetnie zaadoptowany produkt.
Pigwowiec to okrągłe, złote owoce wielkością zbliżone do orzecha włoskiego. Pigwa, czyli owoc pigwy, są większe i z kształtu przypominają gruszkę, są też mniej aromatyczne. Pigwowiec jest dużo bardziej kwaśny niż pigwa, przez co można go stosować jako zamiennik cytryny do herbaty czy potraw. Co bardzo ważne, pigwowiec w swoich pestkach zawiera witaminę B17, która uważana jest za naturalne lekarstwo na raka (dowiedz się więcej: Lekarstwo na raka znane, lecz nieatrakcyjne dla przemysłu farmaceutycznego i Lekarstwo na raka zostało wynalezione! …w 1928 roku!).
Przepis na domowy krem pod oczy
Witamina B17 ma również właściwości pielęgnacyjne – zapobiega „uciekaniu” wody ze skóry, zmniejsza zaczerwienienia, podrażnienia. Witamina B17 jest silnym przeciwutleniaczem, zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Dzięki tej witaminie możemy zapobiec objawom starzenia się skóry, wyleczyć trądzik i uregulować gospodarkę skóry.
Wysuszone nasiona pigwowca wystarczy zmielić. Do pełnego przygotowania kremu potrzebujemy:
Właściwości pigwy
Pigwa to cenne źródło witaminy C i pierwiastków, które skutecznie wzmacniają odporność. Owoce pigwy nie nadają się do spożywania ich na surowo – są zbyt twarde i za kwaśne. Pigwa zawiera również składniki takie, jak: magnez, fosfor czy wapń.
Zażywanie pigwy jest wskazane przy niestrawności, zgadze, refluksie. Pigwa jest zalecana również jako składnik diet odchudzających – zażywanie pigwy pobudza trawienie i wspiera szybką przemianę materii.
źródło: zielonyzagonek.pl