Olej makadamia otrzymuje się w wyniku tłuczenia orzechów zielonego, dzikiego drzewa – Makadamii. Jego zaletą jest nie tylko orzechowy zapach i piękny, złoty kolor.
Orzechy makadamia wielkością przypominają orzech laskowy. Sprzedawane są bez łupiny, ponieważ twardość tej części orzecha jest tak duża, że nie bylibyśmy w stanie usunąć jej samodzielnie. Kupionych orzechów nie można zbyt długo przechowywać – zawierają 77% tłuszczu i szybko tracą walory smakowe. Orzechy te pochodzą z Australii, a spożywczo stosujemy je najczęściej do wypieków, którym nadają maślany, łagodny smak.
Potwierdzono zdrowotne działanie orzechów makadamia: obniżają poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, zapobiegają nowotworom.
100 g orzechów = 740 kcal i zaspokaja:
Olej uzyskiwany z orzechów makadamia ma cudowne właściwości pielęgnacyjne, szczególnie polecany jest posiadaczom cery sucheh, wrażliwej i łuszczącej się. Pomoże również osobom z zatopowym zapaleniem skóry, trądzikiem, jest dodawany do produktów pielęgnacyjnych dla niemowląt. Stosując go otrzymamy efekt zmiękczenia skóry i zapobiegniemy utracie nawilżenia. Olej ten zawiera również skwalen, który jest składnikiem naturalnego płaszcza lipidowego skóry i ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Stosowany na włosy i skórę głowy poprawi ich stan i załagodzi wszelkie podrażnienia na skalpie. Na włosy można nakładać ten olej podobnie, jak nakłada się odżywkę. Często znajdziemy olej makadamia w kremach dla cery dojrzałej, w produktach przeznaczonych do demakijażu czy kremach przeznaczonych do pielęgnacji skóry pod oczami.
Warto pamiętać, że produkt ten wspomaga regenerację skóry, pomaga w zmniejszaniu widoczności blizn i rozstępów. To z tego powodu tak chętnie stosowany jest przez kobiety w ciąży oraz przez młode matki.
Jak stosować i przechowywać olej makadamia?
Jeżeli zależy Ci na wydajności, możesz olej dodawać do najczęściej używanych kremów do pielęgnacji lub tworzyć mieszanki kilku olejów. Jeżeli charakterystyczny zapach olejku jest zbyt mocny, można zainwestować w olej rafinowany i filtrowany, który zachowuje zdecydowanie delikatniejszy aromat.
Sam olej nie jest tak podatny na psucie, jak orzechy, jednak warto przechowywać go w lodówce, chronić przed światłem oraz powietrza. Zgodnie z zaleceniami producentów najlepiej zużyć olej w ciągu 12 miesięcy.
Niestety olej makadamia, jako że wyrabiany jest z orzechów, może wywołać reakcje alergiczne. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby mające alergię na orzechy – warto na początku stosować olej w niewielkich ilościach i bacznie obserwować reakcję skóry.
Czytaj również: