Mózg człowieka potrzebuje cholesterolu do prawidłowego funkcjonowania. Szczególnie ważną rolę gra on w rozwoju dzieci do lat trzech. Źródłem tego tłuszczu jest masło i margaryna. Pytanie: które wybrać?
Masło, jeżeli nie jest opisane jako takie na opakowaniu, najprawdopodobniej nim nie jest. Masło, margaryna mają podstawowe cechy, które przypisują je do kategorii produktowej:
Samo masło tradycyjne to bomba kaloryczna. 100 g tego przysmaku ma aż 650 kcal. Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na wzrost poziomu cholesterolu we krwi, pogarszają drożność żył i ostatecznie mogą doprowadzić do miażdżycy i chorób krążenia. 100 g masła to 220 mg cholesterolu.
Dodatkowo w maśle znajdują się witaminy A i D oraz niewielka ilość witaminy E. Ilość tych składników zależy w dużej mierze od diety krowy, z której mleko wykorzystano do produkcji.
Co zawiera margaryna?
Ostatnimi czasy jakość margaryn uległa poprawie. Zawartość tłuszczy zależy od samego produktu i jest to od 20% do 80%. Margaryny miękkie to tłuszcze nienasycone, tych nasyconych jest maksymalnie 30%, a nawet mniej (znów zależy to od produktu). Margaryna zawiera również śladowe ilości cholesterolu, a te pojawiają się jako skutek dodawania do produktu mlecznych składników.
Odmiana margaryny, tzw. margaryna ciekła, będzie idealna do smażenia posiłków.
Co wybrać?
Przy dobrych wynikach i dobrym stanu zdrowia łyżeczka masła przyjmowanego dziennie nie będzie stanowiło żadnego ryzyka. Jednak lekarze i pediatrzy zachęcają do kupowania margaryn, szczególnie ze sterolami roślinnymi. Dawkę steroli roślinnych ze 150 jabłek uzyskamy z 3-4 kromek posmarowanych normalną ilością margaryny.
Do tego wyboru należy jednak podejść racjonalnie. By masło było faktycznie szkodliwe, należałoby przyjmować codziennie jego znaczne ilości. Jeżeli tylko nie mamy podwyższonego poziomu cholesterolu, śmiało możemy dalej spożywać ulubiony przysmak.
Masło jest produktem zdecydowanie lepiej wchłanialnym ze względu na swoją konsystencję.
Jeżeli chodzi o witaminy, margaryny również je zawierają. Różnica jednak polega na tym, że masło zawiera te witaminy naturalnie, natomiast margaryna jest o nie dodatkowo wzbogacana.