Jesienią niemożliwym jest odpędzić się od widoku pomarańczowych dyń. Nie sposób nie zauważyć dużego, okrągłego warzywa na prawie każdej wystawie sklepowej, jak co roku. A gdyby tak popłynąć z prądem? A gdyby tak chwycić okazję i wykorzystać dynię w swoim własnym domu, niekoniecznie w charakterze dekoracji?
Dynia jest źródłem błonnika, białka, witaminy A, C i E, cynku, żelaza, magnezu oraz kwasu foliowego. Przygotowuje się z niej m.in. zupy, przetwory i musy. Dojrzała dynia ma słodki smak, a idealną przyprawą do dyni jest między innymi: gałka muszkatołowa, imbir, papryczka chilli, cynamon, jabłka i migdały.
Sezon na dynie trwa od lipca do czasu pierwszych przymrozków. Lekko przymrożone dynie należy spożyć w jak najkrótszym czasie bądź zrobić z nich przetwory. Kolejnym dobrym rozwiązaniem jest użycie jej w celach kosmetycznych.
Balsamy, maseczki, peelingi, płukanki – zastosowanie dyni w kosmetyce jest bardzo szerokie. Podstawowe z nich z łatwością można wykonać w domu nawet bez użycia blendera czy miksera. Do kosmetyku używasz wybranych przez siebie naturalnych materiałów, których możesz używać w dogodnych dla siebie proporcjach np. w celu osiągnięcia określonej konsystencji produktu. Niestety minusem takich kosmetyków jet ich bardzo krótka trwałość. Zaleca się przechowywanie ich w lodówce, dzięki czemu mogą zachować swoją świeżość na dłużej. My przedstawimy Wam kilka sposobów na peeling z dyni. ?
Podstawą każdego peelingu jest oczywiście dynia plus cukier. Najprostsza wersja peelingu wymaga tylko tych dwóch składników:
– pół szklanki miąższu z dyni,
– pół szklanki cukru.
Wymieszaj dokładnie składniki, a następnie nałóż okrężnymi ruchami na skórę. Peeling możesz pozostawić na skórze do 15 minut, a następnie spłukać letnia wodą.
Nie bój się eksperymentować i dodawać własnych składników. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów, jak urozmaicić swoją mieszankę.
– ok. 6 łyżek miąższu z dyni,
– ok. 4 łyżeczek cukru, najlepiej brązowego,
– 1 łyżeczka soku z cytryny.
– 60 g zmielonych ziaren kawy (ok. 4 łyżki),
– 15 g oleju kokosowego (ok. 1 łyżka),
– 120 g miąższu z dyni (zmiażdżonego na papkę).
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na jednolitą masę. Okrężnymi ruchami nałóż na ciało i pozostaw na skórze na około 10-15 minut, po czym zmyj letnia wodą.
Szczególnie polecamy wykonanie peelingu w ramach zabiegu antycellulitowego lub za pomocą metody body wrapping – tutaj dowiesz się, jakie to proste!
– 1 łyżka płatków owsianych,
– 1 łyżka pestek z dyni,
– 2 migdały,
– 2 krople olejku np. pomarańczowego,
– 1 łyżka oleju z pestek dyni lub inny ulubiony olej/ olejek.
Suche produkty robimy na miazgę w blenderze bądź moździerzu. Następnie dodajemy do nich łyżkę wody i mieszamy. Oleje najpierw mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy. Powstały peeling nakładamy na skórę okrężnymi ruchami i pozostawiamy na 10-15 minut, po czym zmywamy letnia wodą.