Wydaje Ci się, że znasz wszystkie ciekawostki, jeżeli chodzi o naturalne i zdrowe odżywianie oraz pielęgnację? Sprawdź, czy znasz ziarno Chia!
Chia znana jest również jako szałwia hiszpańska, roślina z bardzo długą historią. Od 2009 roku Chia jest uznanym produktem spożywczym, dostępnym w sklepach ekologicznych. Jak przystało na starą i ekologiczną roślinę, właściwości jej są bardzo szerokie, a spożywanie niezwykle zdrowe. Przez wielu Chia uznawana jest za jeden z najwartościowszych pokarmów na świecie.
Właściwości Chia są związane z jej składem: jest to bowiem niezwykle bogate źródło kwasów Omega 3. Spożywanie Chia pomaga diabetykom w obniżaniu poziomu cukru we krwi, ograniczają też jego wchłanianie. Chia ma też właściwości hydrofobowe przez co świetnie nawadnia organizm.
Dzięki dużej ilości błonnika, ziarna Chia świetnie oddziałują na uczucie sytości. Są więc idealnym rozwiązaniem dla osób na diecie i dla osób, które próbują zrzucić wagę.
Szałwia hiszpańska to również antyoksydant bogaty w witaminy i minerały. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, nie zawiera glutenu.
Ziarna Chia są wykorzystywane głównie jako produkt spożywczy w kilku postaciach. Mogą być spożywane w swojej pierwotnej formie, w formie zmielonej, w formie żelu (po dodaniu wody część zostaje wchłonięta przez nasiona, a powłoczka rozpuszcza się tworząc ostatecznie charakterystyczną konsystencję) lub w formie oleju. Przy spożywaniu ziaren Chia nie zaleca się przekroczenia dziennej dawki (1 łyżka stołowa).
Regularne spożywanie nasion Chia obniża poziom cholesterolu, pomaga utrzymać wagę (przez uczucie sytości), poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, obniża wysokie ciśnienie.
W tej chwili Chia dostępna jest w sklepach ekologicznych lub w sklepach internetowych ze zdrową żywnością.
[źródło: chia.pl]