Miód to naturalna słodkość, po którą chętnie sięgamy szczególnie w sezonie zimowym. Bierzemy pod lupę jego właściwości.
Miód, czyli płynna substancja produkowana przez pszczoły, zawiera w sobie wodę i cukry proste, szczególnie: glukozę i fruktozę. Im miód jaśniejszy, tym więcej ma w sobie fruktozy. Właściwości przeciwzapalne miód zawdzięcza swoim enzymom, a dodatkowo pełen jest witaminy A, B, C, minerałów i olejków eterycznych (warunkują zapach). Kwasy organiczne warunkują zaś smak.
Apiterapia to dziedzina medycyny, która wykorzystuje w leczeniu produkty pszczele. Szczególne skutki ma w przypadku leczenia chorób górnych dróg oddechowych. Miód jest stosowany również w łagodzeniu stanów zapalnych gardła, leczeniu ran, przy wzmacnianiu układu nerwowego. Działa kojąco, uspokaja i ułatwia zasypianie. Miód jest też cenną substancją wspomagającą trawienie i leczenie zapaleń błony śluzowej żołądka.
Miód jest wykorzystywany również w pielęgnacji! Dzięki jego stosowaniu uzyskujemy gładką, ujędrnioną skórę bez wągrów, zdrowe i lśniące włosy, mocne i gładkie paznokcie. Co ważne, miód zmniejsza widoczność cellulitu.
O czym warto pamiętać korzystając z dobrodziejstw miodu? W pierwszej kolejności o prawidłowym przechowywaniu. Miód należy trzymać w zacienionym miejscu, np. w szafce i w szczelnie zamkniętym słoiku. Kolejną ważną rzeczą jest przygotowywanie miodu – nie należy go gotować, rozpuszczać we wrzącej wodzie czy podgrzewać do wysokich temperatur. Przez takie zabiegi może stracić swoje właściwości. Najlepiej więc miód rozpuszczać w letniej wodzie i taki stosować do płukania, picia czy smarowania. Pamiętaj, że miód pity rano na pusty żołądek to metoda na zachowanie zdrowia!
Przechowując miód nie martw się jego, tzw. scukrzeniem. Ten proces jest naturalny dla miodu i może świadczyć jedynie o wysokiej jakości produktu.
źródło: kobieta.onet.pl