Kawa zbożowa kojarzy nam się z czymś zdrowym. Ale czy wiemy na pewno, jakie ma właściwości? Bierzemy pod lupę wady i zalety kawy zbożowej!
Kawa zbożowa swoją nazwę wzięła z uwagi na duże podobieństwo procesu wytwarzania obu tych napoi. Jednak produkcja kawy zbożowej odbywa się z innych składników – w tym przypadku wykorzystuje się prażone ziarna zbóż, m.in. żyto, jęczmień z dodatkami w postaci cykorii i buraka cukrowego.
Kawa zwykła ma tendencje do wypłukiwania składników odżywczych z organizmu, natomiast kawa zbożowa je dostarcza.
1 filiżanka kawy zbożowej = 1/5 dziennego zapotrzebowania na selen
W składzie kawy zbożowej znajdziemy również witaminy z grupy B, magnez, fosfor i antyoksydanty, które neutralizują działanie wolnych rodników. Kawa zbożowa nie ma również właściwości uzależniających, nie ma też tak pobudzających właściwości jak zwykła kawa – dlatego też można ją pić o każdej porze. Kawa zbożowa z mlekiem to dodatkowe źródło wapnia.
Niestety kawa zbożowa ma też wady. Pomimo tak bogatego działania, napój ten jest niezwykle kaloryczny.
1 łyżka kawy zbożowej = 64 kcal.
Kawa zbożowa ma też działanie pobudzające apetyt co znaczy, że po jej wypiciu możemy mieć ochotę na coś do jedzenia. Również fakt braku kofeiny dla wielu będzie wadą, podobnie jak brak kawowego aromatu.