Lekarze zalecają, by spożywać 5 porcji owoców i warzyw dziennie. O tej porze roku jest to ułatwione, gdyż natura wybitnie nas rozpieszcza.
Polska jesień ofiaruje nam kosz pełen smakowitych i wypełnionych witaminami przysmaków. Warzywa zawierają niezbędne dla naszego organizmu związki fitochemiczne, które wzmacniają organizm i zapobiegają powstawaniu chorób. Są one biologicznie aktywnymi składnikami pożywienia i pełnią bardzo ważną rolę w przemianach biochemicznych – podobnie jak witaminy i składniki mineralne. Jakie to związki? Należą do nich przede wszystkim:
Antocyjany – barwne związki, występujące w warzywach, mające najczęściej kolor czerwony. Stąd warzywa czerwone takie jak buraki, pomidory, czerwona kapusta posiadają ich najwięcej. Przyjmowanie tych związków w połączeniu z witaminą C działa antynowotworowo i hamuje powstawanie infekcji. Spożywanie warzyw zawierających antycyjany pomocne jest także w przypadkach kruchości naczyń krwionośnych, żylaków, hemoroidów, siniaków i zapaleń stawów.
Bioflawonoidy – mają silne działanie antyoksydacyjne, wiążą toksyny i usuwają je z organizmu. Wykazują także działanie przeciwnowotworowe. Największą ich ilość można odnaleźć w pomidorach, brokułach, papryce, ogórkach i sałacie.
Fitoncydy – to związki siarkowe występujące w czosnku, cebuli, porach, szczypiorku, rzodkiewce oraz chrzanie. Ich cechą charakterystyczną jest specyficzny, ostry zapach. Działają jednak niekiedy skuteczniej niż niejeden antybiotyk – o ich właściwościach należy pamiętać, gdy dotykają nas pierwsze objawy przeziębień.
Izotiocjaniny i indole – mimo, iż ich nazwa brzmi dość specyficznie to są one niezbędne do poprawnego funkcjonowania układu pokarmowego i zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory. Największą ich ilość możemy odnaleźć m.in. w brukselce, kalafiorze, kalarepie, gorczycy, rzodkiewce, kapuście i kalafiorze. Ciekawostką jest, że już jedna porcja kapusty tygodniowo zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory o 60%!
Karotenoidy – mają silne działanie przeciwutleniające, pomagają zwalczyć wodne rodniki. Najwięcej można ich znaleźć w takich roślinach jak jarmuż, natka pietruszki, szpinak, papryka, pomidor, brokuł. Oprócz skutecznego niszczenia wolnych rodników karotenoidy doskonale chronią skórę.
Warzywa obfitują także w spore ilości błonnika pokarmowego, niezbędnego do ochrony jelit. Pomagają one utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Najwięcej błonnika mogą nam dostarczyć marchew, dynia, brokuły, kapusta, buraki, seler oraz wszelkie rodzaju zielone nacie.
Korzystajmy z dobroczynnych właściwości warzyw, póki nasza piekna, polska jesień nimi obficie obdarza.