Herbatę wielu lubi pić, lecz nie wielu wie, jakie są zalety picia herbat tzw. sypanych. Czarna herbata jest przysmakiem wielu, przygotowana z liści krzewów herbacianych, fermentowana, poddawana zawijaniu, suszeniu. Jak ją prawidłowo zaparzyć.
Warto do parzenia herbaty przygotować czajnik z porcelany, który wcześniej zostaje wyparzony i wytarty do sucha. Do takiego naczynia wsypujemy herbatę w ilości 1 łyżeczki na jedną szklankę napoju. Herbata powinna parzyć się między 3, a 4 minuty.
Herbatę z czajniczka można rozlać do szklanek lub ulubionego kubka. Picie herbaty nie tylko rozgrzewa, ale również uspokaja i może stać się swego rodzaju rytuałem po ciężkim dniu.
Co daje picie herbaty?
Herbata zawiera teinę. Teina ma właściwości, które poprawiają koncentrację i może pobudzić nas. Herbata wzmacnia serce zmniejszając tym samym ryzyko zawału, a także zwiększa elastyczność naszych naczyń krwionośnych. Jak każdy z nas wie, ciepła herbata pomaga również na problemy żołądkowe i przynosi swego rodzaju ulgę, gdy pita jest w czasie choroby. Poza tym herbata umożliwia łatwiejsze trawienie i przyswajanie posiłków.
Oprócz tego, herbata zawiera również:
Chińczycy już dawno odkryli lecznicze właściwości herbaty i uczynili z jej picia narodowy rytuał. Dodatkowo, dzięki herbacie możemy uchronić się przed zachorowaniem na raka, a także wydłużyć swoje życie.
Warto sięgać po herbatę, jednak nie częściej niż 4-5 razy na dzień. Wystrzegajmy się też przed piciem mocnej, czarnej herbaty przed snem – mimo właściwości uspokajających może utrudnić nam zasypianie.