Dzika róża to składnik kosmetyków i produktów żywnościowych. Korzysta się z właściwości tej rośliny wszechstronnie, jednak co tak naprawdę dzięki niej mamy?
Dzika róża wbrew swej nazwie nie wygląda jak typowy kwiat z tego rodzaju. To krzew kolczasty z czerwonymi, soczystymi owocami, tzw. szupinkami. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się owoce uprzednio oczyszczone z pesteczek i włosków, natomiast w kosmetyce z reguły używa się całych. W jednym i w drugim przypadku owoce po zebraniu suszy się.
Dzika róża źródłem witaminy C
Dzika róża zanana jest z tego, że jest niezwykle bogata w witaminę C. 1-3 owoców tej rośliny dziennie jest w stanie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie. Niestety jednak w procesie suszenia i w czasie od zerwania owoc traci bardzo dużą część swoich zasobów witaminy C.
Owoce dzikiej róży zawierają również witaminy P, K, E, B oraz witaminę A. Występuje w nich również beta-karoten.
Właściwości dzikiej róży
Właściwości dzikiej róży są szerokie. Z pewnością ma ona znaczący wpływ na poprawę odporności w okresie przeziębień. Działa też skutecznie w profilaktyce pękających naczyń krwionośnych w okresie ciąży. Dzięki dzikiej róży leczy się również:
Olej z dzikiej róży stosuje się w fizjoterapii do leczenia stanów zapalnych skóry i poparzeń. Dzika róża działa też zbawiennie na naszą skórę:
Dzika róża w kosmetykach
W kosmetykach olejek różany jest najczęściej wykorzystywany w kosmetykach. Substancja ta ma szerokie działanie na organizm, m.in.:
Niestety czysty olejek różany jest niezwykle drogi, podobnie jak kosmetyki na jego bazie. Do wytworzenia 1 kg olejku różanego potrzeba aż 4 ton płatków różanych.