Cukier lawendowy to nieoceniony dodatek do ciastek, ciast i deserów. Przedstawiamy prosty przepis na jego domowe wytworzenie.
Cukier lawendowy nie będzie problemem nawet dla najbardziej nie związanych z kuchnią osób. Do jego przygotowania potrzebujemy:
Kwiaty lawendy myjemy i osuszamy. Wedle preferencji można kwiaty wykorzystać w całości lub porwać je/posiekać na mniejsze kawałki.
Cukier przesypujemy do słoika, dodajemy kwiaty lawendy. Wszystko szczelnie zakręcamy i przechowujemy w zacienionym, suchym miejscu. Już po kilku dniach można cieszyć się własnym cukrem lawendowym!
Do czego wykorzystać cukier lawendowy?
Cukier lawendowy świetnie nadaje się jako słodki i aromatyczny dodatek do deserów. Lawenda pasuje również do niektórych owoców, np. do truskawek, brzoskwini, moreli. Cukier lawendowy pasuje nawet do jogurtu, można nim posypać owocową granolę.
Doskonale sprawuje się również jako słodki dodatek do przetworów. Konfitura morelowa z cukrem lawendowym jest naprawdę przepyszna!