Chleb to zdrowie!

bread-534574_640

Ograniczasz spożywanie chleba, bo uważasz, że on jest winowajcą pustych kilogramów? Ograniczasz chleb w diecie dzieci, bo twierdzisz, że chronisz je w ten sposób przed nadwagą w przyszłości? Sprawdzamy, czy takie myślenie jest… zdrowe. 

Według badań, 43% kobiet wyklucza chleb z diety codziennej. 15% uczestników tego badania deklaruje ograniczenie ilości chleba w diecie swoich dzieci. Chleb uznawany jest za winowajcę nie tylko pustych kilogramów, ale również wzdęć. Sharon Natoli, specjalistka z Food & Nutrition z Australii, walczy z tymi przekonaniami. Jej zdaniem pełnoziarniste pieczywo jest niezwykle cennym składnikiem diety.

Chleb wypieczony z produktów najwyższej jakości, pełnoziarnisty, to cenne źródło błonnika i węglowodanów i witamin z grupy B, magnezu czy żelaza. Badania, które sprawdzała Sharon Natoli udowadniają, że obawa przed tuczącymi właściwościami chleba jest mitem – osoby, które w swojej diecie miały pełnoziarniste pieczywo cierpiały rzadziej z powodu nadwagi czy otyłości!

Zdrowe właściwości chleba

Chleb razowy zawiera najwięcej błonnika – w czterech kromkach znajdziemy aż 18 g tego składnika, co jest połową dziennego zapotrzebowania. Średnia kromka ma z reguły jedynie 68 kcal, a więc chleb sam w sobie nie jest tuczący.

Wypieki pszenne i żytnie to źródło magnezu i witamin z grupy B – niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego.

Chleb wypiekany na zakwasie zawiera kwas mlekowy, który ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom. Dzięki zakwaszeniu jelit zostaje zahamowany rozwój bakterii chorobotwórczych, a w tym również rozwój komórek rakowych! Jedzenie chleba zapobiega nowotworom jelita grubego. Chleb zawiera też kwas foliowy, tak cenny składnik dla przyszłych mam.

Na półkach sklepowych mamy jednak całe mnóstwo rodzajów pieczywa. Jaki chleb wybrać? Najlepiej sięgać po różnorodne produkty, ponieważ zarówno chleb pszenny, żytni czy razowy mają swoje unikatowe, cenne właściwości.

Tagi:
,
Chleb to zdrowie!

Jak zachować dobry nastrój w deszczowy dzień?

Chleb to zdrowie!

Japońska dieta bananowa

Nowszy wpis