Sezam – właściwości

Czy wiesz, że sezam jest kaloryczny? A czy wiesz, że jest bogatym źródłem witaminy B, dzięki której nasz układ nerwowy działa prawidłowo? 

Nasionka, które znamy jako sezam, pochodzą z rośliny zwanej sezamem indyjskim lub wschodnim. Zgodnie z tradycją uznawano sezam za pokarm bogów i lekarstwo. Coś w tym jest, ponieważ po dzień dzisiejszy z sezamu wyrabia się słodkie sezamki czy chałwy, a duża zawartość witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawiają, że jest to składnik bardzo dla nas cenny.

W sezamie znajdziemy witaminę B1, B2, B3, B6. To jednak nie koniec! Sezam bogaty jest również w fosfor, który wpływa na mineralizację kości i zębów, a także na budowę tkanek i błon komórkowych, wapno, magnez. Bardzo ważna jest też zawartość kwasów tłuszczowych (szczególnie: omega-6). Z uwagi na zawartość fitoestrogenów, przypominających ludzkie hormony, jego jedzenie pomaga w przejściu menopauzy – łagodzi objawy związane z uderzeniami gorąca czy z nocnymi potami. Silne działanie antyoksydacyjne sezamu ma znaczenie w zapobieganiu występowaniu raka.

Sezam jest kaloryczny – 100 g zawiera 630 kcal. Sezam może też wywoływać reakcje alergiczne.

 

Tagi:
Sezam – właściwości

Olej z pestek truskawek

Sezam – właściwości

Jakie zioła do pielęgnacji oczu?

Nowszy wpis