Jedz korzystnie cz.1

carrots-874981_640

Co jeść koniecznie w parach, a czego nigdy ze sobą nie łączyć? Nowa seria na blogu! 

Marchewka to chyba najpopularniejsza przekąska fit. Wszycy już chyba wiedzą o jej zbawiennym działaniu na kolor cery, dzięki zawartości beta-karotenu. Gryzienie twardego warzywa pomaga też naszym zębom. 

Marchewkę, podobnie jak dynię, szpinak czy brokuły, można jednak ulepszyć. Wystarczy w trakcie gotowania lub w momencie podania na talerzu dodać nieco tłuszczu, a beta-karoten, czyli prowitamina A zamieni się w cenną witaminę A we własnej… postaci!

Witamina A jest niezbędna do metabolizmu białka. Dzięki niej wzmacniamy błony śluzowe i zwiększamy odporność na drobne infekcje. Witamina ta pomaga w budowie i naprawie kości, zębów, włosów i paznokci, działa zbawiennie na oczy – zapobiega wysychaniu błony śluzowej oka, pojawianiu się stanów zapalnych, poprawia widzenie o zmroku. 

Czytaj więcej: Witamina A w produktach Dr Nona

Tagi:
Jedz korzystnie cz.1

Kiedy skóra źle znosi mróz

Jedz korzystnie cz.1

Antynowotworowe właściwości kurkumy i nie tylko

Nowszy wpis