Amarantus – szarłat wyniosły

Szarłat wyniosły, czyli amarantus, to roślina zdobywająca stopniowo coraz większą popularność wśród zwolenników zdrowego odżywiania. Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, a jego historia sięga starożytnych Azteków i Inków. Docenia się jego bogaty skład przewyższający nawet pszenicę!

Badania archeologiczne wykazują, że amarantus był uprawiany już 4000 lat p.n.e. w wielu regionach świata. Indianie Yagui z Sonory wykorzystywali tę roślinę do składania ofiar bóstwom. Ziarno tej rośliny wykorzystywano również do produkcji mąki, z której wypiekano bułki, przygotowywano z nich także napój, tzw. atole. Liście i pędy młodych roślin pełniły rolę warzyw i przypraw. Amarantus był nawet rośliną ozdobną!

Amarantus dla chrześcijan stanowił symbol pogaństwa, dlatego też w XV wieku wiele upraw zniszczono. Na nasze szczęście tradycja uprawiania Szarłatu wysokiego przetrwała i z czasem przekonała nawet sceptycznych wcześniej chrześcijan.

John Downton w roku 1972 odkrył skład nasion tej rośliny. Wykazał dużą zawartość białka i żelaza, dzięki czemu może zastąpić mięso. To co wykazały dalsze badania, to duże podobieństwo do zboża, jednak amarantus nie zawiera glutenu. Aleksandra Kilen-Zasieczna, dietetyk, podkreśla, że Amarantus zawiera dużo magnezu i potasu, które przeciwdziałają powstawaniu skurczów. Dzięki zawartości skwalenu opóźnia procesy starzenia i zapobiega chorobom układu krążenia.

Grzegorz Łapanowski, prowadzący polską edycję Top Chef zdradza w jakiej postaci można zdobyć amarantus:

  • surowe ziarno – możemy gotować tak, jak kaszę
  • popping, czyli amarantus ekspandowany – przypomina prażoną kukurydzę
  • postać świeża – liście nadają się do sałatek i do duszenia
    Polska historia Szarłatu jest dość długa. Od 20 lat za wdrożenie tej rośliny odpowiada PPHU „Szarłat” z Łomży. W tej chwili to właśnie Polska ma największe możliwości eksportowe ze wszystkich krajów europejskich!

Amarantus odporny na pestycydy

To,co zaskakujące, to wysoka odporność Szarłatu na chemiczne nawożenie i przetwarzanie. Jest odporny, ponieważ przy próbie jego modyfikacji roślina po prostu przestaje rosnąć. Nawożenie i modyfikacja jest więc zwyczajnie nieopłacalna, a łatwość w uprawie wszystko to wynagradza. Tym oto sposobem Szarłat dołączył do gryki i orkiszu. Dzięki braku glutenu może zostać dołączony do diety bezglutenowej, może być spożywany przez osoby chore na celiakię. Szarłat jest też rośliną zasadotwórczą, więc będzie idealny dla osób o zakwaszonym organizmie.

Popping to takie odżywcze jedzenie z paczki – można otworzyć i jeść bez obaw o chemiczne dodatki. Mąka szarłatowa może być używana zamiast jajek z uwagi na jej lekko klejące właściwości. Ma orzechowy posmak, jest niezwykle sycąca i dostarcza sporą ilość składników odżywczych.

 

źródło: zdrowie.gazeta.pl

Amarantus – szarłat wyniosły

Mleko kokosowe – kosmetyczne zastosowanie

Amarantus – szarłat wyniosły

Cynamon – właściwości kosmetyczne

Nowszy wpis