Masło migdałowe to wcale nie nowy sposób na zdrowe odżywianie, jednak na pewno zyskujący coraz bardziej na popularności. Sprawdzamy zatem, jakie są właściwości masła migdałowego i dlaczego tak właściwie warto je jeść.
Migdały to bogate źródło wapnia, magnezu i cynku. Idealnie nada się więc jako uzupełnienie diety dla osób pracujących w stresie, fizycznie, odczuwających duże zmęczenie. W migdałach znajdziemy również witaminę E, która działa jak naturalny przeciwutleniacz – dla kobiet największe znaczenie będzie miało zapewne działanie przeciwzmarszczkowe. Nie wolno zapominać również o kwasach tłuszczowych nienasyconych, których źródłem są migdały. Kwasy te powinny być dostarczane regularnie, jeżeli chcemy zapobiegać takim chorobom, jak zawał serca, choroba wieńcowa czy miażdżyca.
Migdały poleca się w przypadku osób, które cierpią na:
Migdały są niezwykle cenne dla Pań w ciąży. Jedzone w trakcie ciąży pozwalają zwalczyć przykre objawy zgagi, wpływają również na elastyczność skóry. Dzięki temu staje się ona mniej podatna na rozstępy. W przypadku Pań karmiących piersią, spożywanie migdałów działa korzystnie na laktację.
Masło migdałowe to pasta wykonywana najczęściej z prażonych migdałów, praktycznie nie zawiera (a przynajmniej zawierać nie powinna) innych składników. Masło migdałowe zachowuje wszystkie właściwości samych migdałów! Warto upewnić się, by kupowane masło migdałowe nie zawierało zbędnych cukrów – prawdziwie masło z orzechów migdałowych ma na tyle specyficzny smak, że nadaje się do potraw słodkich i słonych.