Kawa, tak lubiana przez wielu i niezbędna do funkcjonowania ma swoje dobre i złe strony. Sprawdzamy, jak kawa działa na organizm.
Według badań naukowców, dawką, której nie wolno przekraczać jest… 80 filiżanek kawy. To właśnie przy takiej ilości osiągamy wartość około 0.15g kofeiny na kg ciała, co jest dawką śmiertelną dla człowieka. Bezpieczna dawka, tzn. dawka bez widocznych skutków negatywnych, to 600 mg kofeiny. Taka ilość znajduje się w przeciętnych 5 filiżankach kawy. Panie w ciąży nie powinny przekraczać dawki 300 mg, czyli około 2 filiżanek. Osoby wrażliwe na kofeinę oraz diabetycy powinni całkowicie zrezygnować z kawy lub pozostać przy jednej filiżance.
Zalety picia kawy:
Kawa kofeinowa może ograniczyć ryzyko depresji występującej u Pań.
Kawa zmniejsza ryzyko próchnicy! Fakt ten zawdzięczamy działaniu antybakteryjnemu na niektóre mikroorganizmy. Substancje zawarte w kawie zapobiegają przyleganiu bakterii do szkliwa zębów.
Picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera o 65%. Osoby, które piły 3-5 kaw dziennie chorowały rzadziej, niż osoby nie pijące kawy w ogóle.
Kawa poprawia pamięć krótkotrwałą i zdolności poznawcze.
Wady picia kawy:
Kawa może wywoływać rozdrażnienie i uczucie niepokoju. Objawy szczególnie nasilają się przy nadwrażliwości na kofeinę.
Po wypiciu więcej niż 7 filiżanek kawy jednego dnia, mogą pojawić się halucynacje wzrokowe lub słuchowe.
Duże spożywanie kofeiny zwiększa ryzyko wystąpienia nietrzymania moczu u kobiet o 19%.
Objawy przedawkowania kofeiny: silne pobudzenie psychoruchowe, pogorszenie nastroju, nudności, wymioty, niemiarowe i szybsze bicie serca, a nawet drgawki i porażenie układu oddechowego.