Będąc na diecie i wykonując ćwiczenia dbamy, by dostarczać organizmowi jak najmniej szkodliwego tłuszczu. Okazuje się, że dieta może wspomóc spalanie tkanki tłuszczowej! Co jeść, by szybciej spalić tłuszcz?
Lista produktów pomagających walczyć z tłuszczem jest spora. Podstawowe produkty to:
Migdały i orzechy – swoje działanie zawdzięczają świetnemu zaspokajaniu głodu. Dodatkowo odbudowują masę mięśniową, przeciwdziałają otyłości, nowotworom, zmarszczkom i nadciśnieniu. Garść migdałów pokrywa prawie połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę E, 20% dziennego zapotrzebowania na magnez, 8% dziennego zapotrzebowania na wapń.
Fasola i rośliny strączkowe – regulują trawienie, pomagają spalać tłuszcz i budować mięśnie. Dzięki swojemu działaniu spożycie fasoli pozwala nam uniknąć otyłości, raka okrężnicy, chorób serca, nadciśnienia. Jako produkt niskokaloryczny, zawiera jednocześnie dużo protein, błonnika, żelaza, czyli składników niezbędnych do spalania tłuszczu.
Szpinak i zielone jarzyny – zwalczają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia. Przeciwdziałają nowotworowi, zawałom, otyłości i osteoporozie. Dzięki spożyciu szpinaku zaspokajamy prawie w stu procentach dzienne zapotrzebowanie na witaminę A oraz połowę zapotrzebowania na witaminę C.
Nabiał o niskiej zawartości tłuszczu, np. mleko, twaróg – znane działanie wzmacniające kości. Dzięki temu spożywanie nabiału pozwala uniknąć osteoporozy, otyłości, nadciśnienia, nowotworów. Badania potwierdzają, że osoby, które odchudzają się i spożywają około trzech kubków odtłuszczonego mleka, tracą na wadze dwukrotnie więcej, niż gdyby dieta nie zawierała takiego składnika.
Jajka spalają tłuszcz. Bogate w witaminy B12, A oraz w białko, są również prawdziwą bombą proteinową. Białko pochodzące z jajek jest bardziej wartościowe niż biało wołowe czy występujące w mleku.
Chleb pełnoziarnisty zapobiega odkładaniu się tłuszczu. Zawiera błonnik, ryboflawiny, witaminy E, B6 oraz magnez, cynk, potas i żelazo. Dzięki jedzeniu pełnoziarnistego chleba unikniemy otyłości, nowotworów, chorób serca.
Owsianka ma wiele zalet, m.in. dodaje energii, pomaga utrzymać stały poziom cukru, obniża cholesterol. Owsianka w naszej diecie daje możliwość uniknięcia chorób serca, cukrzycy, otyłości. Owsianka zawiera łatwy do przyswojenia błonnik i nadaje się na posiłek w każdej porze dnia.
Masło orzechowe – dzięki zawartości białek, kwasów jednonienasyconych zapobiega chorobom krążenia, zmarszczkom, otyłości. W połączeniu z pełnoziarnistym pieczywem lub ciasteczkami ryżowymi otrzymujemy sycącą przekąskę zmniejszającą apetyt.
Oliwaz oliwek – witamina E oraz zawartość jednonienasyconych tłuszczy sprawiają, że przeciwdziała otyłości i chorobom serca. Doskonale radzi sobie z łaknieniem i pomaga szybciej spalić tłuszcz, kontrolując jednocześnie poziom cholesterolu.
Indyk, chude mięso, ryby wzmacniają system immunologiczny i przeciwdziałają otyłości. Chude mięso zawiera proteiny, żelazo, kwasy tłuszczowe omega-3 (ryby). Wszystkie te składniki odpowiedzialne są za prawidłową budowę mięśni.