Często robiąc zakupy w sklepie, zwracamy uwagę na datę ważności produktu, ale czy interpretujemy ją prawidłowo? W Polsce termin przydatności do spożycia produktów spożywczych reguluje Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 2006 roku Dz.U. 2006 nr 171 poz. 1225. Na opakowaniach produktów spożywczych możemy znaleźć określenie „data minimalnej trwałości” oraz „termin przydatności do spożycia”.
Jest to termin przydatności produktu do spożycia i oznacza, że dany produkt należy zjeść do czasu podanej daty. Po jej upływie produkt nie nadaje się do spożycia. Taką informację znajdziemy najczęściej na towarze szybko psującym się jak: mleko, jogurty, świeże ryby i mięso. Takie produkty należy przechowywać w warunkach opisanych na opakowaniu, a po dacie należy je wyrzucić, gdyż spożycie zepsutego jedzenia może doprowadzić do zatrucia pokarmowego.
Jest to data minimalnej trwałości, do której prawidłowo przechowywany produkt zachowuje wszystkie swoje właściwości. Taką informację znajdziemy najczęściej na makaronach, herbatach, ryżu, piklach, mrożonkach, olejach, konserwach itp. Po upłynięciu daty minimalnej trwałości towar wciąż jest przydatny do spożycia, a nawet w wielu przypadkach nawet nie zmienia swoich właściwości czy smaku. Taki produkt z powodzeniem można zjeść, a nie wyrzucać. Według szacunków Komisji Europejskiej, w całej Unii aż 15 mln ton dobrego jedzenia trafia co roku do kosza tylko, dlatego, że Europejczycy sugerują się terminem minimalnej trwałości podanym na opakowaniu.
Czytanie etykiety produktu spożywczego ze zrozumieniem pozwala na jak najlepsze wykorzystanie zakupionych towarów. Chroni żywność przed niepotrzebnym zmarnowaniem, a także pozwala zaoszczędzić nasze pieniądze, za które przecież kiedyś kupiliśmy ten produkt.
Angielskie odpowiedniki „najlepiej spożyć przed” to best before oraz dla „należy spożyć do” –expiry date (w skrócie EXP). Takie oznaczenia możemy znaleźć na produktach Dr. Nony. Pamiętajmy, że po dacie best before nawet suplementy diety zachowują większość swoich właściwości i dlatego warto je spożyć.