Nasiona Chia, dlaczego są tak popularne?

chia nasiona blog edrnona

Chia

czyli nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.). Roślina ta pochodzi z Meksyku oraz Gwatemali i była znana już starożytnym Aztekom. Uprawa szałwii była tak ważna, jak uprawa fasoli czy kukurydzy. To świadczy o tym, jak bardzo ceniono sobie obecność nasion chia w codziennej diecie. Przez ostatnie lata popularność Chia w Polsce znacząco wzrosła, między innymi poprzez pojawienie się trendu na Fit jedzenie oraz ukształtowania się kultu zdrowego odżywiania. Oczywiście, nie stałoby się tak, gdyby nie liczne właściwości zdrowotne i odżywcze nasion (zawierają dużo błonnika, witamin, przeciwutleniaczy i składników mineralnych).

Nasiona Chia:

  • zawierają was chlorogenowy i kwas kawowy,
  • są bogate w wapń, dlatego dobrze sprawdzą się jako źródło wapnia dla osób na diecie bezmlecznej.
  • wspierają prawidłową pracę przewodu pokarmowego, dzięki dużej zawartości błonnika rozpuszczalnego
  • zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki. Kwasy te wspomagają pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację, dlatego poleca się je osobom wykonującym pracę umysłową oraz podczas uczenia się. Ponadto wspomagają układ nerwowy (uspokajają i łagodzą objawy depresji) oraz pozytywnie wpływają na funkcjonowanie wzroku.
  • obniżają poziom cukru we krwi,
  • wpływają na zdrowie zębów,
  • zawierają cenne dla zdrowia związki fitochemiczne. Regulują one poziom hormonów płciowych w organizmie, dlatego są polecane kobietom w okresie menopauzy oraz mężczyznom mającym problemy z utrzymaniem prawidłowych funkcji prostaty,

nasionaChia

  • są źródłem składników mineralnych, między innymi:
    – cynku i żelaza (dbają o kondycje włosów skóry i paznokci),
    – magnezu (poprawia koncentrację, wpływa na jakość snu),
    – potasu (obniża ciśnienie krwi),
    – fosforu (wspomaga układ nerwowy, dba o zdrowe kości oraz wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu),
    – wapnia (wspomaga układ kostny),
    – śladowych ilości sodu,
  • zawierają witaminę C, B1, B2, B3, A oraz E,
    są całkowicie neutralne w smaku (dlatego nie musisz się obawiać, że popsują smak potrawy).
    jak spożywać

Nasiona chia bardzo często służą jako dodatek do deserów, soków, jogurtów, owsianek czy batonów. Nasiona po zalaniu gorącą wodą przybierają konsystencję żelu, podobnie jak siemię lniane. Stąd też dobrze nadają się do zagęszczania potraw. Szałwię stosuje się również w formie proszku jako dodatek (np. do pieczywa czy naleśników) jako zamiennik tradycyjnej mąki. Sproszkowane nasiona niestety szybko się psują, przez co należy przechowywać je do 7 dni w szczelnym pojemniku w lodówce.

Na mokro

Nasiona Chia po namoczeniu zwiększają swoją objętość nawet 10- krotnie, przez co uczucie sytości utrzymuje się znacznie dłużej. Jednakże należy dać im trochę czasu, aby nasiąkły, ponieważ dopiero po odczekaniu nasiona wytwarzają żelatynową powłokę. Zaleca się moczenie nasion przed spożyciem, niekoniecznie w wodzie, może to być budyń, jogurt czy sok. Sugerowany sposób przyrządzenia to dolanie płynu w proporcji 1:9 i odstawienie na kilka godzin lub na noc.

Na sucho

Jako dodatek do potraw lub zamiennik mąki, można je dodawać do wypieków lub użyć do zagęszczenia zupy. Nie zaleca się spożywania samych nasion i popijania ich płynem, może to spowodować zaparcia

Nasz organizm jest w stanie strawić zarówno namoczone, jak i dodane na sucho nasiona. Jednakże namoczenie nasion pozwala uzyskać z nich aż 100% właściwości odżywczych oraz szybciej napełnić żołądek. Pamiętajmy, ze względu na wysoką zawartość błonnika nie należy przekraczać sugerowanej porcji do spożycia, czyli 1 łyżki stołowej dziennie.

nasiona chia drnona

Co proponuje Dr.Nona?

W dobie zintensyfikowanego trybu życia nie zawsze znajdujemy czas na przyrządzanie posiłków. Konsekwencją tego jest to, że nasza dieta staje się uboższa w potrzebne nam minerały i witaminy. W takich sytuacjach z pomocą przychodzą naturalne suplementy diety. Zadbaj o to, aby dostarczać organizmowi jego codzienną dawką witamin za pomocą Phase 9, która stymuluje układ hormonalny, normalizuje funkcje tarczycy i narządów płciowych, poprawia przemianę materii w torebkach stawowych, odżywia i wzmacnia włosy w przypadku złego przyswajania cynku, pomaga przy awitaminozie i depresjach oraz w okresie przekwitania. Zawiera aminokwasy i mikroelementy, które odżywiają i wzmacniają skórę, przyspieszają i stymulują porost włosów, idealny przy diecie wegetariańskiej, po terapii hormonalnej czy po terapii antybiotykami.

Jeśli znasz już wspaniałe działanie Fazy 9, to zapraszamy do zapoznania się z właściwościami DuoLife Medical Formula ProSugar. Zawiera on w sobie właśnie szałwię hiszpańską, ale także m.in. ekstrakt z korzenia cykorii podróżnika, ekstrakt z morwy białej czy ekstrakt ze strąków fasoli.

 

Nasiona Chia, dlaczego są tak popularne?

Burpees, ćwiczenie które można wykonać w domu

Nasiona Chia, dlaczego są tak popularne?

Cienie pod oczami

Nowszy wpis