Masło kakaowe

chocolate-716883_640

Tłuszcz roślinny wcześniej traktowany jako odpad uzyskiwany przy produkcji kakao. Wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym i w produktach leczniczych. 

Masło kakaowe i olej kakaowy to ten sam produkt – tłuszcz, otrzymywany z owoców kakaowca. Owoce najpierw poddawane są fermentacji, dzięki czemu otrzymuje się ziarna tłoczone następnie na ciepło. Po zebraniu tłuszczu, pozostaje substancja, z której tworzy się kakao w proszku.

Masło kakaowe można jeść. Na jego bazie powstaje czekolada. Olej kokosowy ma stałą konsystencję, ale rozpuszcza się pod wpływem kontaktu ze skórą. W kosmetykach stosuje się go w mydłach, kolorówce czy balsamach i kremach. W farmacji olej kokosowy wykorzystuje się w produkcji globulek i czopków.

Właściwości kosmetyczne masła kakakowego są przede wszystkim związane z intensywnym nawilżeniem. Dobrze się wchłania nie pozostowiając tłustego filmu na powierzchni skóry, zapobiega utracie wody. Ma również potwierdzone działanie przeciwko rozstępom, dlatego jest szczególnie lubiany przez kobiety w ciąży. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy pomaga w walce z procesami starzenia skóry. W lecie masło kakaowe w kontakcie ze słońcem pomaga w łapaniu pięknego koloru skóry.

Masło kakaowe, ze względu na swój czekoladowy smak i zapach, stosowane jest również w aromaterapii. Masaż ciała z dodatkiem tego składnika nawilża, odpręża i działa relaksacyjnie.

Czytaj również:

Masło kakaowe

Rukiew wodna – czy jest zdrowa?

Masło kakaowe

Magnez, a zdrowa ciąża

Nowszy wpis