Żelki to kolorowa i słodka przekąska lubiana przez zdecydowaną większość z nas. Sprawdzamy, jakie faktycznie działanie mają jedzone żelki i czy mogą być zdrowe.
Żelki według wielu ich zwolenników to wyjątkowo zdrowe łakocie, które warto jeść. Soki z owoców wzbogacają nas o witaminy, natomiast żelatyna dodana do nich zbawiennie wpływa na nasze stawy. Krąży również mit mówiący o tym, że żelatyna wpływa na paznokcie wzmacniając je.
Niestety lubiane żelki mają wady. Ta przekąska bogata jest w cukier i puste kalorie – w 100 gramach żelków znajduje się 12 łyżeczek cukru! Swoje kolory żelki zawdzięczają sztucznym barwnikom, z których niektóre mogą być wręcz szkodliwe dla zdrowia. Szczególnie warto uważać na barwnik żółty, tzw. żółcień chinolinową (E-104), której użycia zakazano w Japonii i USA. Jej spożycie może powodować nadpobudliwość i wysypkę.