Zielona sałata to dodatek, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie kanapki czy posiłku. Sprawdzamy jednak, co warto wiedzieć o samej sałacie i jak ją przygotować, by nie straciła swoich cennych właściwości.
Pochodzenie sałaty nie jest jednoznaczne, ale zakłada się, że pochodzi ona z rejonów śródziemnomorskich. Przy wyborze sałaty powinniśmy kierować się jej wyglądem: im bardziej zwięzła główka, tym lepiej. Liście na zewnątrz powinny być ciemnozielone, a im bliżej środka tym odcień powinien być jaśniejszy. Unikajmy nadgniłych główek sałaty – taka na pewno leżała już zbyt długo.
Sałata ma szereg cennych właściwości:
Jak prawidłowo przygotować sałatę
Ważne jest, by przestrzegać kilku ważnych czynności podczas przygotowywania sałaty. Najlepiej spożywać ją surową, dokładnie umytą. Przy przygotowywaniu liści sałaty warto zrezygnować ze stalowego noża i stosować ceramiczny lub rwać liście rękoma. Stal wchodzi w reakcję z sałatą przez co ta może zgorzknieć lub nawet doprowadzić do ubytku w ilości witaminy C. Oprócz stalowego noża unikajmy również przechowywania lub podawania sałaty w metalowych naczyniach (wyjątek to naczynia ze stali nierdzewnej).
źródło: biokurier.pl