Sałata ekologiczna – czego o niej nie wiesz

Zielona sałata to dodatek, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie kanapki czy posiłku. Sprawdzamy jednak, co warto wiedzieć o samej sałacie i jak ją przygotować, by nie straciła swoich cennych właściwości.

Pochodzenie sałaty nie jest jednoznaczne, ale zakłada się, że pochodzi ona z rejonów śródziemnomorskich. Przy wyborze sałaty powinniśmy kierować się jej wyglądem: im bardziej zwięzła główka, tym lepiej. Liście na zewnątrz powinny być ciemnozielone, a im bliżej środka tym odcień powinien być jaśniejszy. Unikajmy nadgniłych główek sałaty – taka na pewno leżała już zbyt długo.

Sałata ma szereg cennych właściwości:

  1. bogate źródło magnezu. To magnez umożliwia przebieg ważnych procesów biosyntezy i jeżeli tego składnika zabraknie, objawia się to nerwowością, zmęczeniem i problemami z koncentracją
  2. przyśpiesza przemianę materii przez co jest polecana w dietach
  3. zawiera kwas foliowy
    Już w starożytności doceniano walory sałaty. Rzymianie stosowali sok z łodygi sałaty jako skuteczny środek pomagający zasnąć. Sałata pomaga również nap oparzenia słoneczne – sałatę gotujemy w wodzie, wywar chłodzimy i nasączonym wacikiem delikatnie dotykamy poparzoną skórę. Medycyna ludowa poleca również sok z sałaty na problemy żołądkowe: w przypadku wrzodów, choroby dwunastnicy czy nieżytu żołądka.

Jak prawidłowo przygotować sałatę

Ważne jest, by przestrzegać kilku ważnych czynności podczas przygotowywania sałaty. Najlepiej spożywać ją surową, dokładnie umytą. Przy przygotowywaniu liści sałaty warto zrezygnować ze stalowego noża i stosować ceramiczny lub rwać liście rękoma. Stal wchodzi w reakcję z sałatą przez co ta może zgorzknieć lub nawet doprowadzić do ubytku w ilości witaminy C. Oprócz stalowego noża unikajmy również przechowywania lub podawania sałaty w metalowych naczyniach (wyjątek to naczynia ze stali nierdzewnej).

źródło: biokurier.pl

Sałata ekologiczna – czego o niej nie wiesz

Cynamon – właściwości kosmetyczne

Sałata ekologiczna – czego o niej nie wiesz

Piwo i jego zdrowe właściwości

Nowszy wpis