Chińska Maść Tygrysia, czyli Tiger balm. Jest to potoczna nazwa rozgrzewających maści leczniczych i przeciwbólowych. Specyfiki pochodzące od różnych producentów, różnią się składem oraz możliwościami zastosowań. Znana także jako „maść z kotkiem” dzieli się na dwa rodzaje, białą o łagodnym działaniu, stosowana przy migrenowych bólach głowy i lekkich bólach mięśniowych czy ukąszeniach owadów. Drugi rodzaj to maść czerwona (o pomarańczowym kolorze) stosowana w bólach pochodzenia reumatycznego i bólach o silnym nasileniu.
Ziołową mieszankę opatentował zielarz chińskiego pochodzenia Aw Chu Kin w 1870 roku, w Birmie. Posiadał on w latach 70. XIX wieku własny sklep z autorskimi maściami przeciwbólowymi, które sygnował wizerunkiem tygrysa. Dlaczego akurat tygrys? Zwierze to w kulturze dalekiego wschodu jest symbolem siły i witalności. Dzięki tej ilustracji maść „z kotkiem” do dzisiaj kojarzy się z lekiem przywracającym siłę i zdrowie. Synowie Aw Chu Kina w latach 20. XX wieku otworzyli fabrykę maści tygrysiej w Singapurze. Fabryka prosperuje do dzisiaj, posiada swoją stronę internetową (kliknij, aby wejść) w języku angielskim i chińskim.
Skład oryginalnej maści tygrysiej prezentuje się następująco: Kamfora- 25%, Mięta- 10 %, Olejek kajeputowy- 7 %, Mięta pieprzowa – 6 %, Olejek goździkowy- 5 %, Olej Cynamonowy- 5 % oraz baza maści.
Jak można łatwo zauważyć, do produkcji maści nie użyto żadnego tygrysa ;). Składy maści wzorujących się na oryginalnej są bardzo podobne, można na przykład spotkać dodatki olejków eterycznych takich jak: lawendowy, eukaliptusowy, palmowy czy mentol.