Nie wygląda apetycznie, ale warto się na nią skusić. Czarna rzepa to klucz do pięknych włosów i zdrowej wątroby.
To, co znajdziemy w czarnej rzepie, to mikro i makroelementy:
magnez,
wapń,
cynk,
fosfor,
potas,
żelazo,
siarka.
W momencie rozdrabniania bulwy, zawarty w nich składniki zwane olejkami gorczycznymi, wydzielają specyficzny zapach i powodują równie specyficzny smak. Składniki te działają na skórę zwiększając jej ukrwienie, a także powoduje większe wydzielanie śliny, soków trawiennych i żółci.
Fitoncydy, które zawiera czarna rzepa, mają działanie podobne do antybiotyków. To dzięki fitocydom czarna rzepa ma działanie hamujące rozwój mikroorganizmów. Znajdziemy w niej również rafanina i rafanol, które mają działanie odkażające, przeciwłojotokowe. Dzięki tym wszystkim składnikom, rzepa jest nieoceniona we wspomaganiu działania układu pokarmowego, a także przy zwalczaniu chorób górnych dróg oddechowych, kamicy moczowej i niedokrwistości. Rzepę można stosować również do nacierania ciała: przy nerwobólach i zapaleniu korzonków.
Wyciąg z czarnej rzepy znajdziemy w składzie popularnych środków ziołowych na wątrobę, a także w popularnych preparatach mających wspomagać odchudzanie. Czarna rzepa jest też w składzie kosmetyków, np. kosmetyki wzmacniające cebulki włosów.