Warzywa cebulowe to nie tylko cebula, jak zdaje się sugerować nam nazwa. Warzywa cebulowe to te, które wytwarzają jadalną cebulę. Sprawdzamy więc, jakie właściwości mają najpopularniejsze cebulowe warzywa.
Warzywa cebulowe, choć kojarzone z naszym krajem, są pochodzenia azjatyckiego. Najczęściej uprawiane w Polsce są cebula, czosnek, por i szypiorek.
Cebula
Cebula to chyba jedno z najpopularniejszych warzyw, obecne w wielu polskich daniach. Cebula posiada lotne fitoncydy, dzięki którym ma działanie bakteriobójcze – to ze względu na obecność tego składnika cebula była wykorzystywana w medycynie tradycyjnej. Cenne właściwości cebuli:
Czosnek
Czosnek to równie popularna, jak cebula, roślina, której właściwości wzmacniania odporności są znane chyba każdemu. Z uwagi na intensywny i specyficzny smak, czosnek jest często wykorzystywaną przyprawą, a także składnikiem do sosów. Zawiera w sobie allicynę, fawanoidy, siarkę, ajoen, witaminy C, A, witaminy z grupy B, wapń, potas i magnez. Właściwości czosnku:
Por
Por to smaczna roślina należące razem z cebulom i czosnkiem do grupy najstarszych jarzyn. Por jest lekkostrawny, tworzy w naszym organizmie środowisko zasadowe, a więc najkorzystniejsze i naturalne dla człowieka. Por stosuje się skutecznie jako środek odtruwający przy zatruciach pokarmowych. Właściwości pora:
Szczypiorek
To letnie warzywo chyba wszystkim kojarzy się z pysznymi kanapkami. Znany już od starożytności, nawet w Chinach, zaskarbił sobie sympatię wielu. Cenne w szczypiorku są nie tylko witaminy, ale również lotny olejek oraz duża zawartość żelaza. Właściwości szczypiorku:
Szczypiorek nie jest odporny na gotowanie, dlatego by nie utracił swych właściwości używamy go na gotowe danie. Ze szczypiorku można zrobić herbatę (posiekany szczypiorek zalewamy wrzątkiem i osładzamy, np. miodem), można też suszyć go z dod
atkiem soli tak, by cieszyć się smakiem nawet w zimie.