Olej kokosowy to najnowszy przebój wśród dostępnych i naturalnych środków. Podbija serca nie tylko zwolenniczek ekologicznych rozwiązań, ale również osób ceniących zdrowy tryb życia. Sprawdzamy, jakie właściwości ma olej kokosowy i czym różni się od masła kokosowego.
Olej kokosowy powstaje w wyniku tłoczenia i rozgrzania kopry, czyli miąższu twardego i białego, który znajdziemy w w kokosie. Najczęściej spotykany jest w stałej postaci, odkwaszony i wybielony, a jeżeli występuje w płynnej – ma kolor jasno żółty. Jeżeli przechowywany jest w temperaturze niższej niż 25 stopni, przybiera specyficzną, ściętą postać, przez co nazywany jest też masłem kokosowym. Mamy więc odpowiedź na pierwsze pytanie: czym różni się masło kokosowe od oleju kokosowego? Niczym! Obie nazwy dotyczą jednego produktu.
Jakie właściwości ma masło kokosowe?
Jak się okazało, olej (lub masło) kokosowe nie zawsze było uznawane za zdrowe. W latach 50, kiedy to zaczynał się przebój na diety niskotłuszczowe pojawiła się plotka, jakoby olej kokosowy zawierał nasycone kwasy tłuszczowe, które powodują Alzheimera, zawarł serca, udar mózgu, cukrzycę i również otyłość. Na szczęście naukowcy obalili ten mit ustalając jednoznacznie, że działanie tego produktu jest absolutnie odwrotne: ma właściwości odtłuszczające i zapobiegające miażdżycy. Wszystko to dzięki trójglicerydom, których łańcuch węglowy jest średniej długości.
Działanie odchudzające oleju kokosowego jest oczywiste. Może być bowiem z powodzeniem stosowane jako zdrowszy zamiennik dla oliwy czy oleju roślinnego. Mówi się, że dwie łyżki oleju kokosowego dziennie może sprawić utratę wagi w dłuższej perspektywie czasu. Dodatkowo olej kokosowy można stosować zamiast masła do kanapek lub jako dodatek do przekąsek zastępujących słodycze.
Masło kokosowe przez wiele z Pań kupowane jest również dla jego właściwości nawilżających. Panie stosują produkt na skórę całego ciała oraz na włosy. Zbawienne działanie na cerę uzyskujemy dzięki witaminie E oraz antyutleniaczom. Co więcej, masło kokosowe działa na skórze podobnie jak krem z filtrem 30! Olej kokosowy, jako jedyny tłuszcz, może wnikać wgłąb włosów i nawilżać je. Możemy więc wcierać produkt w skórę głowy na noc by zapobiec wypadaniu włosów, lub na same końcówki by zwalczyć ich rozdwajanie.
Nowinką jest również wybielające działanie oleju kokosowego. Metoda wybielania zębów wywodzi się z medycyny ajurwedyjskiej i polega na codziennym płukaniu zębów olejem kokosowym, najlepiej rano i zaraz po ich umyciu. Bielsze zęby są gwarantowane.
To jednak nie wszystko całego pochodu zbawiennych właściwości oleju kokosowego. Okazuje się bowiem, że ma on również szerokie działanie lecznicze i jest uznawany za naturalny antybiotyk. To działanie zawdzięczamy kwasowi laurynowemu, który występuje również w mleku matki! Ma działanie bakteriobójcze i wirusobójcze, a nawet radzi sobie z wirusem HIV (potwierdzono, że kokosy zmniejszają ilość wirusa HIV występującego we krwi).
Na jakie schorzenia pomoże olej kokosowy?
Czym różni się olej kokosowy rafinowany od nierafinowanego?
Główna różnica między olejem kokosowym rafinowanym, a nie rafinowanym, polega na sposobie jego produkcji. Pierwszy rodzaj, rafinowany, jest najczęściej dużo tańszy, praktycznie bez zapachu i smaku. Produkcja związana jest z wysoką temperaturą i przeważnie koniecznością dodania dodatkowych składników chemicznych, które dodatkowo przedłużają datę przydatności produktu do zużycia.
Olej nierafinowany produkowany jest w niskich temperaturach, jest nieco droższy, ale jednocześnie zachowuje więcej swoich właściwości, a w tym również oryginalny smak i zapach. Oleje nierafinowane mają zdecydowanie mocniejsze działanie.