Czy wiecie wszystko na temat kakao?

POCHODZENIE🙈🙊 -> ZIARNA -> KAKAO

Roślina ta została poznana w Europie w XVI wieku dzięki czasom odkryć i chęcią dzielenia się znaleziskami. Jeśli już jednak mamy korzystać z jego właściwości sięgajmy raczej albo po surowe ziarno, albo ciemne kakao. Możemy je spotkać np. w wypiekach czy czekoladzie gorzkiej (jednak wybierajmy wtedy te, które zawierają min 70% miazgi kakaowej). Roślina ta jest znana jako ,,pokarm bogów,, czy ,,superfood,, ze względu na swoje wartości odżywcze.

By powstało kakao oczyszcza się ziarna kakaowca, sortuje, poddaje fermentacji, prażeniu, łuszczeniu, rozdrobnieniu i odtłuszczeniu. Później mieli się je na proszek, którym jest kakao. Tłuszcz kakaowy, który w tym procesie powstaje to masło kakaowe – główny składnik czekolady oraz surowiec kosmetyczny.

To wszystko nie miałoby miejsca gdyby nie drzewa kakaowe, które rosną w Ameryce Południowej. Wyróżniamy 3 odmiany kakao:

  • Criollo (najbogatszy smak),
  • Forastero (gorzkie, najczęściej wykorzystywane do produkcji czekolady),
  • Tinitario (połączenie dwóch poprzednich)

Od odmian zależy smak oraz aromat.

 

ZAWARTOŚĆ: 😃

Jakie substancje zawierają ziarna?  

  • wiele przeciwutleniaczy

– bezcenne dla zdrowia, przyjaciele naszej skóry (opóźniają procesy starzenia skóry),

  • Antyoksydanty

–  chronią organizm przed chorobotwórczymi czynnikami,

–  likwidują wolne rodniki,

 – szansa na uniknięcie chorób układu krążenia oraz nowotworów

  • dodatkowo zawiera wszystkie poniższe właściwości.

 

Co możemy znaleźć w kakao? 😱

  • żelazo,
  • wapń,
  • magnez,
  • fosfor,

Dzięki tym substancjom lepiej radzimy sobie ze stresem i szybciej się koncentrujemy. Niedobór u kobiet może powodować zespół napięcia przedmiesiączkowego.

  • witamina A,
  • witamina E,
  • Witaminy z grupy B,
  • epikatechina, czyli rodzaj flawonoidu.

 

WŁAŚCIWOŚCI KAKAO: 👌

Dodatkowe właściwości są także pobudzające. A jest to zasługa kofeiny oraz teobrominy, które dodają energii.  Będzie zatem fantastycznym napojem na rano, który sprawi, że rozbudzisz się szybciej i będziesz miał więcej sił witalnych. Teobromina – jest to niezwykła substancja dodająca energii jak i likwidująca oznaki zmęczenia oraz ciekawostka – przyspiesza regenerację organizmu po wysiłku fizycznym oraz intelektualnym.

 

JAK JEŚĆ SUROWE KAKAO? 💫

Jak wiemy ziarna kakaowca mają gorzki smak, dlatego mogą nam z początku nie posmakować. Jednak w formie proszku – kakao możemy dodawać go do koktajli, owsianki czy jogurtu poprawiając ich smak. Mogą być też przekąską samą w sobie 🙂

Można je coraz częściej kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet.

 

ZASTOSOWANIE W KUCHNI:

Kakao możemy spożywać nie tylko jako proszek lecz także jako napój z mlekiem bądź wodą. Pierwszymi, którzy zapoczątkowali picie napoju kakaowego byli Majowie. Następnie zwyczaj przejęli Aztekowie, dla których kakao stało się częścią obrzędów i świąt religijnych.

Drugim zastosowaniem stała się czekolada czyli tabliczka mieszanki kakaowej i masła kakaowego, które jest naturalnym tłuszczem w procesach obróbki ziaren kakao. Im więcej kakao w czekoladzie tym jest dla nasz lepsza, ponieważ zawiera więcej cennych składników mineralnych.

Kolejnymi możliwościami kakao cieszy się w wypiekach 🍩: bab, ciast, pierników 🍪 i innych kakaowych deserów czy przekąsek. Jednak w dzisiejszych czasach można z niego przyrządzić nie tylko słodkości ale także makarony czy inne mięsne nawet potrawy.

Poza zastosowaniami kucharskimi ma też swój udział w kosmetyce 🙂 spotkamy się z nim w różnego rodzaju kremach i balsamach przeznaczonych m.in. do cery starzejącej się czy do walki z cellulitem.

 

 

Widzicie, że każdy produkt może mieć różne i ciekawe właściwości czy zastosowania, my natomiast mamy dla was Chocoseen czyli zdrowy przysmak dla całej rodziny. Chocoseen Dr Nona to łagodny kakaowy napój dla dorosłych i dzieci zawierający dzienną dawkę witamin i minerałów dzięki czemu idealnie chroni zdrowie. Chocoseen wspomaga układ immunologiczny i skutecznie przeciwdziała infekcjom. 😀 Link do produktu poniżej 🙂

http://sklep.edrnona.pl/glowna/52-dr-nona-chocoseen.html

Czy wiecie wszystko na temat kakao?

Czy znasz 6 przyczyn ochoty na słone przekąski?

Czy wiecie wszystko na temat kakao?

Foodporn – chwilowy trend czy przyszłość konsumpcji?

Nowszy wpis