Warzywa cebulowe

Warzywa cebulowe to nie tylko cebula, jak zdaje się sugerować nam nazwa. Warzywa cebulowe to te, które wytwarzają jadalną cebulę. Sprawdzamy więc, jakie właściwości mają najpopularniejsze cebulowe warzywa. 

Warzywa cebulowe, choć kojarzone z naszym krajem, są pochodzenia azjatyckiego. Najczęściej uprawiane w Polsce są cebula, czosnek, por i szypiorek.

Cebula

Cebula to chyba jedno z najpopularniejszych warzyw, obecne w wielu polskich daniach. Cebula posiada lotne fitoncydy, dzięki którym ma działanie bakteriobójcze – to ze względu na obecność tego składnika cebula była wykorzystywana w medycynie tradycyjnej. Cenne właściwości cebuli:

  • łagodzi stany zapalne
  • uśmierza swędzenie po ukąszeniach owadów
  • wzmacnia odporność
  • działa pozytywnie na skórę i włosy
  • działa przeciwzakrzepowo
  • obniża ciśnienie krwi
  • pobudza apetyt
  • przyśpiesza działanie soków żołądkowych
  • stwarza niekorzystne środowisko dla pasożytów
  • działa moczopędnie

Czosnek

Czosnek to równie popularna, jak cebula, roślina, której właściwości wzmacniania odporności są znane chyba każdemu. Z uwagi na intensywny i specyficzny smak, czosnek jest często wykorzystywaną przyprawą, a także składnikiem do sosów. Zawiera w sobie allicynę, fawanoidy, siarkę, ajoen, witaminy C, A, witaminy z grupy B, wapń, potas i magnez. Właściwości czosnku:

  • zwalcza wirusy
  • pomaga w leczeniu kaszlu i kataru
  • działa antybakteryjnie
  • wspiera procesy trawienne
  • zapobiega nadciśnieniu
  • zapobiega miażdżycy
  • ma działanie rozkurczowe
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • wpływa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie

Por

Por to smaczna roślina należące razem z cebulom i czosnkiem do grupy najstarszych jarzyn. Por jest lekkostrawny, tworzy w naszym organizmie środowisko zasadowe, a więc najkorzystniejsze i naturalne dla człowieka. Por stosuje się skutecznie jako środek odtruwający przy zatruciach pokarmowych. Właściwości pora:

  • obniża poziom złego cholesterolu
  • zwiększa poziom dobrego cholesterolu
  • zmniejsza ryzyko zawału serca
  • stabilizuje poziom cukru we krwi
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • ma działanie bakteriobójcze

Szczypiorek 
To letnie warzywo chyba wszystkim kojarzy się z pysznymi kanapkami. Znany już od starożytności, nawet w Chinach, zaskarbił sobie sympatię wielu. Cenne w szczypiorku są nie tylko witaminy, ale również lotny olejek oraz duża zawartość żelaza. Właściwości szczypiorku:

  • wspomaga apetyt
  • obniża ciśnienie
  • poprawia trawienie
  • pomocny w leczeniu szkorbutu
  • poprawia odporność

Szczypiorek nie jest odporny na gotowanie, dlatego by nie utracił swych właściwości używamy go na gotowe danie. Ze szczypiorku można zrobić herbatę (posiekany szczypiorek zalewamy wrzątkiem i osładzamy, np. miodem), można też suszyć go z dod
atkiem soli tak, by cieszyć się smakiem nawet w zimie.

Warzywa cebulowe

Ziarna Chia

Warzywa cebulowe

Kawa z cytryną

Nowszy wpis