Super jedzenie – spirulina

spirulina

Super jedzenie, czyli jedzenie o tak odżywczych i bogatych właściwościach dla naszego organizmu, że nie jesteśmy pewni, czy to już suplement, a może lekarstwo. Sprawdź, jak przyrządzić spirulinę i co to właściwie jest. 

Super pokarm to z reguły dodawane w małych ilościach produkty, które posiadają niezwykłe właściwości. Spirulina zaś jest jednym z pokarmów, których każdy wegetarianin i weganin powinien znać i wprowadzić do swojego jadłospisu. Spirulina wytwarzana jest z sinic: zielonych, mikroskopijnych alg, które bogate są w białko i witaminy w łatwo przyswajalnej formie (E, B i beta-karoten).

Uważa się również, że barwnik zawarty w spirulinie ma silne działania oczyszczające. Dodatkowo barwnik ten oczyszcza organizm i wspomaga procesy trawienne. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym wspiera również odporność organizmu i sprawdza się w profilaktyce nowotworowej. Spirulina wspiera wytwarzanie przeciwciał mających właściwości zwalczające infekcje i choroby przewlekłe.

To nie koniec cudownych właściwości spiruliny! Działa również na:

  • wytwarzanie komórek szpiku kostnego,
  • tworzenie komórek krwi,
  • zmniejszenie skutków chemioterapii i radioterapii,
  • zwalczanie grypy, opryszczki, HIV,
  • obniżenie poziomu cukru i złego cholesterolu,
  • zmniejszenie procesu starzenia,
  • zmniejszenie apetytu.

Kto powinien zażywać spirulinę? 

Najłatwiej kupić ją można w postaci suplementów diety, jednak cena jest dość wysoka (60 tabletek to przeważnie koszt rzędu 200 zł). Dostępna w proszku wykorzystywana jest np. do tworzenia maseczek. Spirulina szczególnie polecana jest osobom, które mają niedobory żelaza lub stosują diety redukcyjne. Dzięki działaniom oczyszczającym poleca się ją osobom palącym lub stale przyjmującym leki.

Niestety spożywać spiruliny nie powinny dzieci. Dawka dla dziecka nie została opracowana. W przypadku osoby dorosłej nie wolno zużywać więcej niż 1 łyżki na dzień (jeżeli wykorzystywany jest proszek). Wystrzegać spiruliny powinny się również kobiety karmiące i kobiety w ciąży, a także osoby chore na fenyloketonurię.

Przepis na koktajl ze spirulininą

  • 2 banany
  • pół jabłka
  • sok z pomarańczy
  • 1 liść jarmużu, drobno posiekany (lub łyżka pietruszki)
  • 1 łyżeczka spiruliny

Wszystkie składniki wrzucić i zmieszać za pomocą blendera. Wypić od razu po przygotowaniu.

przepis z jadlonomia.com

Super jedzenie – spirulina

Właściwości aloesu

Super jedzenie – spirulina

Właściwości szałwii

Nowszy wpis