Piwo i jego zdrowe właściwości

Walory smakowe piwa często tracą z uwagi na panujące przekonanie o powodowaniu przez ten napój tzw. piwnego brzuszka i sprzyjaniu nadwagi. Jednak dietetycy potwierdzają – piwo zawiera cenne proteiny, witaminy i minerały!

Ten najstarszy napój alkoholowy utrzymuje się przez fermentację słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody. Proporcje składników decydują o smaku, kolorze i konsystencji piwa. Właściwości piwa:

  • witamina B1 – przyśpiesza proces trawienia węglowodanów i tłuszczy.
  • spożywanie piwa pomaga przy marskości wątroby
  • właściwości izotoniczne – ułatwia przyjmowanie organizmowi składników odżywczych
  • składniki zawarte w piwie pomagają w leczeniu nerwicy i bezsenności (żywice, lupulina, humulina)
  • zapobiega infekcjom, wspomaga układ odpornościowy – takie działanie piwo osiąga dzięki zawartości tetracykliny
  • wspiera prawidłowe działanie serca – ma więc właściwości podobne do czerwonego wina! Nie wiadomo na pewno co powoduje tak dobre działanie obu tych alkoholi. Ustalono jednak, że
  • wypicie przynajmniej jednego piwa dziennie pomaga w uniknięciu chorób serca
  • piwo z dużą zawartością chmielu pomaga obniżyć cholesterol
  • wspomaganie działania układu moczowego – piwo faktycznie zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych
  • piwo jest również źródłem antyoksydantów, które mają ważne znaczenie dla w hamowaniu procesów starzenia

Piwo na diecie

Niestety piwo jest mocno kaloryczne. Jedna puszka piwa może zawierać od 450 kcal do 600 kcal, z czego aż 2/3 to kalorie pochodzące z alkoholu. Piwo ma też wysoki poziom glikemiczny. Wypicie piwa skutkuje zatem bardzo wysokim wzrostem poziomu cukru we krwi, nawet wyższym niż przy spożyciu czystej glukozy. Równie groźny jest spadek tego poziomu cukru tak gwałtowny, jak w przypadku spożycia fast foodów czy słodyczy, a to może doprowadzać do ataków wilczego głodu.

Spożywanie piwa, w związku z zawartością chmielu, alkoholu i węglowodanów, wzmaga apetyt na tłuste potrawy. Z uwagi na samą kaloryczność piwa, dołączenie ciężkich posiłków może zakończyć się prawdziwą bombą kaloryczną.

Picie piwa po wysiłku grozi odwodnieniem!

Po wysiłku fizycznym nasze ciało traci w wyniku pocenia się cenne elektrolity. Niestety piwo ze swoimi właściwościami moczopędnymi może ten stan jeszcze pogłębić. Dodatkowo zakwaszanie organizmu przez wysiłek, a także przez spożycie piwa, pogłębia ten stan. W teorii tej wyjątek stanowi grupa naukowców, którzy twierdzą, że ciemne, bezalkoholowe piwo z uwagi na dużą zawartość źródlanej wody i składników odżywczych może przywrócić organizmowi wiele z nich.

Również picie piwa przy wysokich temperaturach może doprowadzić do odwodnienia – właściwości moczopędne i słabe właściwości nawadniające mogą zagrozić poważnymi konsekwencjami. Nie warto więc traktować piwa w upały jako płynu nawadniającego i mimo wszystko należy przyjmować zalecaną dawkę wody.

Piwo niepasteryzowane – probiotyk?

Czym jest probiotyk? To „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”. Probiotyki są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania jelit, a znaleźć je można również w piwie niepasteryzowanym.

źródło: poradnikzdrowie.pl

Piwo i jego zdrowe właściwości

Sałata ekologiczna – czego o niej nie wiesz

Piwo i jego zdrowe właściwości

Cytryną zwalczysz raka!

Nowszy wpis