sklep Dr Nona

Dlaczego warto jeść pomelo?

pomeloTen ogromnych rozmiarów cytrus, jeszcze do niedawna nieznany, dziś chętnie kupowany i spożywany zawiera wiele cennych dla zdrowia składników.

Na Wschodzie Pomelo znane było już tysiąc lat temu. Europejczycy poznali jego smak dzięki Brytyjczykom. Owoc jest zielony, jego gąbczasta skórka ma grubośc nawet do 5 centymetrów, a miąższ podobnie jak w przypadku pomarańczy dzielony jest segmentowo. Z jego połączenia z chińską pomarańczą powstał grejpfrut.

Wspólne pochodzenie to nie jedyna wspólna cecha pomelo i grejpfruta. Ich podobieństwo tkwi także w smaku, choć pomelo jest zdecydowanie łagodniejsze i mniej kwaśne. Świeże pomelo można przechowywać nawet do 4 miesięcy. Jego waga sięga nawet dwóch kilogramów, a średnica może osiągnąć 25 centymetrów!

Miąższ pomelo oraz jego skórka są bogate w cenne dla naszego zdrowia i urody substancje. Można je spożywać lub wycisnąć z niego sok lub też używać do przygotowania słodkich przetworów. Jego skórkę można kandyzować i używać jako aromatycznej skórki, dodawanej m.in. do ciast.

Cenne właściwości zdrowotne pomelo:

  • jest doskonałym przeciwutleniaczem - zawarte w nim bioflanoidy hamują rozwój komórek nowotworowych u pacjentek cierpiących na raka piersi
  • zawiera zestaw witamin niezbędnych dla ludzkiego zdrowia - C, B1, B2, PP, a także kwasu foliowego, beta-karotenu, wapnia, fosforu, żelaza, potasu
  • sok pomelo ma działanie zasadowe, więc równoważy działanie pokarmów zakwaszających organizm. Pomaga w przypadku występowania takich dolegliwości jak refluks i zgaga
  • ogromna zawartość witaminy C pomaga nie tylko zachować odporność ale także pomagać zwiększyć elastyczność tętnic
  • owoce pomelo oczyszczają organizm z toksyn, a zawarte w nim enzymy ograniczają wchłanianie skrobi z pożywienia i są pomocne w obniżaniu poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie poleca się spożywać go podczas diety odchudzającej

Warto wiedzieć, że 100 gram pomelo zawiera 44 kalorie, 10.4 gram węglowodanów, 0.7 gram białka oraz 0.3 grama tłuszczu.

primi sui motori con e-max