Morwa indyjska

 

Morwa indyjska czyli noni (Morinda citrifolia)

Roślinę tą znano już w starożytności, w pismach sanskryckich można odnaleźć wzmianki o noni. Wykorzystywano wszystkie składowe rośliny w celach leczniczych – od korzenia, przez nasiona, korę, kwiaty na owocach kończąc. Owoc noni głównie stosowany był do leczenia problemów trawiennych, stanów zapalnych, infekcji skórnych, biegunek, gorączek, gojenia ran. Pierwotnie rosła w południowo-wschodniej Azji ale została szeroko rozprzestrzeniona, głównie w strefie międzyzwrotnikowej.

Morwa indyjska występuje w postaci krzewu lub drzewa i osiąga wielkość od 3 do 7 metrów wysokości. Jej gałęzie są twarde a liście zielone i błyszczące. Podczas kwitnięcia z pączków wyłaniają się białe kwiaty o delikatnym zapachu a z nich niedojrzałe, białe owoce. Gdy dojrzewają przyjmują kolor zielony, a w fazie końcowej żółtawo-zielony. To jest czas na zerwanie owoców ponieważ wtedy mają największą ilość składników witalnych. Krzak lub drzewo rodzi owoce przez cały rok przez co można je zbierać nawet 14 razy w roku.

James Cook w swoich dziennikach z lat siedemdziesiątych XVIII w. dużo miejsca poświęca owocowi noni. Co ciekawe w czasie II wojny światowej w Wojskowym podręczniku pola walki i przetrwania w tropikach (wydanym przez siły zbrojne USA) pisano o korzyściach i sposobach korzystania z tej tropikalnej rośliny. Natomiast Oskar Levand, naukowiec z University of Hawai, pod koniec studiów napisał pracę naukową na temat Morwy indyjskiej. Wykazał w niej skuteczność owocu w unieszkodliwianiu wielu niebezpiecznych patogenów. Jego ostrożnie skonstruowane tezy głosiły, że „medyczna wartość owocu noni była naukowo potwierdzona in vitro przez Buslinell’a i wsp., którzy przetestowali 101 roślin hawajskich pod kątem ich antybakteryjnej aktywności”.

Odkryto, że sok z owocu noni był aktywny przeciw trzem szczepom bakterii: 

  • Pseudomonas aeruginosa,
  • Staphybcoccus aureus oraz
  • Escherichia coli

Morwa indyjska

Sok z Morwy indyjskiej wykazuje działania przeciwbólowe, pozytywny wpływ na układ krążenia i serce przy czym zapobiega miażdżycy. Sok dostarcza wiele cennych składników takich jak aminokwasy egzogenne, witaminy i składniki mineralne wzmacniające odporność organizmu. Chroni również przed infekcjami i wpływa na dobre samopoczucie.

Korzystnemu działaniu morinda citrifolia poddaje się układ oddechowy, krążenia i kostno-stawowy, system trawienny i endokrynny, a także skóra. Zabserwowano również przeciwbakteryjną aktywność przeciw pięciu różnym szczepom patogenów jelitowych: Salmonella nontevideo, Salmonella typhosa, Salmonella schottmuelleri, Shigella paradysenteriae III-z i Shigella paradysenteriae BH (Źródło: Nutrition & Health – Prof. Valeria Szedlak-Vadocz – NONI – INDIAŃSKA MORWA)

Na chwilę obecną wyizolowanie oraz naukowe określenie właściwości leczniczych Morwy indyjskiej nie jest jeszcze do końca możliwe. Coraz więcej badań poświęca się lepszemu poznaniu tej rośliny.

Zalecane ilości spożycia soku z noni przez producentów kształtuje się na poziomie 20 ml dwa razy dziennie, najlepiej przed posiłkiem. Zalecana dawka może być większa w zależności od tego czy jest to 100% sok z Morwy indyjskiej czy posiada domieszki innych dodatków, a także od indywidualnych uwarunkowań spożywającego. Nadmiernie częste spożywanie soku z noni, ze względu na wysoką zawartość potasu może prowadzić do zaburzeń rytmu serca.

 

Dobroczynnego soku z morwy indyjskiej nie trzeba daleko szukać, DUOLIFE DZIEŃ (w zestawie z DUOLIFE NOC) zawiera w sobie nie tylko owoc Noni ale także Acai, Rokitnik, Głóg i wiele innych. Kliknij i sprawdź- tutaj

Natomiast morwa biała zawarta w DUOLIFE NOC jest bogata w antocyjany mające pozytywny wpływ u osób borykających się z otyłością czy zespołem metabolicznym, ale także dbających o linię.

Morwa indyjska

Mity i fakty na temat boreliozy!

Morwa indyjska

Kosmetyki z Morza Martwego

Nowszy wpis