Mleko owsiane

Mleko owsiane to świetna alternatywa dla mleka krowiego. Łatwiejsze do stawienia zawiera więcej cennych witamin i może być spożywane przez osoby na diecie wegańskiej.

Mleko owsiane jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie tolerują laktozy. Do zalet tych dochodzi również większa zawartość witaminy A i wapnia, niż to jest w mleku krowim. Mleko owsiane nie zawiera cholesterolu i jest nietłuste. 

W smaku mleko owsiane jest delikatne, przyjemnie słodkie – smak podobny do wszystkich przetworów mlecznych. Mimo, że mleko to jest bardzo wodniste, jest niezwykle sycące. 

Jak zrobić mleko owsiane? 

  • 1 l ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g płatków owsianych

Wszystkie płatki owsiane zalewamy wodą i zamykamy w słoiku. Po całej nocy płatki zmiksować i starannie, kilkakrotnie przelać przez sitko. Uzyskane mleko „doprawić” solą i cukrem waniliowym, a jeżeli wyszło za gęste, wystarczy rozcieńczyć je z wodą. 
 
Możliwe jest ominięcie procesu oczekiwania i zalanie płatków owsianych wrzątkiem. Po 20 minutach można płatki przełożyć do miksera, a po dodaniu wody i reszty składników można wszystko połączyć w jedną całość. 
Mleko owsiane

Tajemnice lipy i sosny – jak działają na nasz organizm?

Mleko owsiane

Dlaczego się przeciągamy?

Nowszy wpis