Japońska dieta bananowa

Wątpiono, kiedy małżeństwo Watanabe opracowało dietę opartą na żółtych owocach. Do tej pory metoda ta ma swoich sceptyków. Jednak śpiewaczka Kumiko Mori, która dzięki bananowej diecie straciła w naturalny sposób ponad 7 kg, jest mocnym dowodem. 

Dieta bananowa to jedna z bardziej popularnych form odżywiania, której rodowód sięga kraju kwitnącej wiśni. Zwolennicy japońskiego sposobu na zbędne kilogramy twierdzą, że swoje działanie dieta zawdzięcza zawartym w żółtych owocach enzymom, które przyśpieszają trawienie i ułatwiają wydalanie.

Cały sekret diety polega na wprowadzeniu do śniadania bananów, a właściwie na ograniczeniu posiłku tylko do nich. Prawidłowy pierwszy posiłek powinien składać się z 1-2 bananów popitych wodą niegazowaną (w temperaturze pokojowej). Zamiast samych bananów można śmiało przygotować koktajl z banana i jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu.

Pozostałe posiłki mogą zawierać dowolne składniki, ale jedzenie powinno skończyć się po 8 wieczorem. W diecie tej znajdziemy też produkty zakazane. Na liście znajdują się m.in.:

  • alkohol
  • słodycze (do odstawienia po kolacji)
  • picie tylko wody o temperaturze otoczenia
  • lody

Dieta bananowa pozwala jednak na jedną, słodką przekąskę w środku dnia.

Diety bazującej na zasadach opisanych wyżej, nie łączymy z ćwiczeniami. Jeżeli chcemy zachować aktywność fizyczną, należy zadbać o odpowiedni zapas energii lub o zrównoważony wysiłek.

Japońska dieta bananowa

Chleb to zdrowie!

Japońska dieta bananowa

Psychologia picia kawy

Nowszy wpis