Jak odżywiać się jesienią?

jesienLekarze zalecają, by spożywać 5 porcji owoców i warzyw dziennie. O tej porze roku jest to ułatwione, gdyż natura wybitnie nas rozpieszcza.

Polska jesień ofiaruje nam kosz pełen smakowitych i wypełnionych witaminami przysmaków. Warzywa zawierają niezbędne dla naszego organizmu związki fitochemiczne, które wzmacniają organizm i zapobiegają powstawaniu chorób. Są one biologicznie aktywnymi składnikami pożywienia i pełnią bardzo ważną rolę w przemianach biochemicznych – podobnie jak witaminy i składniki mineralne. Jakie to związki? Należą do nich przede wszystkim:

Antocyjany – barwne związki, występujące w warzywach, mające najczęściej kolor czerwony. Stąd warzywa czerwone takie jak buraki, pomidory, czerwona kapusta posiadają ich najwięcej. Przyjmowanie tych związków w połączeniu z witaminą C działa antynowotworowo i hamuje powstawanie infekcji. Spożywanie warzyw zawierających antycyjany pomocne jest także w przypadkach kruchości naczyń krwionośnych, żylaków, hemoroidów, siniaków i zapaleń stawów.

Bioflawonoidy – mają silne działanie antyoksydacyjne, wiążą toksyny i usuwają je z organizmu. Wykazują także działanie przeciwnowotworowe. Największą ich ilość można odnaleźć w pomidorach, brokułach, papryce, ogórkach i sałacie.

Fitoncydy – to związki siarkowe występujące w czosnku, cebuli, porach, szczypiorku, rzodkiewce oraz chrzanie. Ich cechą charakterystyczną jest specyficzny, ostry zapach. Działają jednak niekiedy skuteczniej niż niejeden antybiotyk – o ich właściwościach należy pamiętać, gdy dotykają nas pierwsze objawy przeziębień.

Izotiocjaniny i indole – mimo, iż ich nazwa brzmi dość specyficznie to są one niezbędne do poprawnego funkcjonowania układu pokarmowego i zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory. Największą ich ilość możemy odnaleźć m.in. w brukselce, kalafiorze, kalarepie, gorczycy, rzodkiewce, kapuście i kalafiorze. Ciekawostką jest, że już jedna porcja kapusty tygodniowo zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory o 60%!

Karotenoidy – mają silne działanie przeciwutleniające, pomagają zwalczyć wodne rodniki. Najwięcej można ich znaleźć w takich roślinach jak jarmuż, natka pietruszki, szpinak, papryka, pomidor, brokuł. Oprócz skutecznego niszczenia wolnych rodników karotenoidy doskonale chronią skórę.

Warzywa obfitują także w spore ilości błonnika pokarmowego, niezbędnego do ochrony jelit. Pomagają one utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Najwięcej błonnika mogą nam dostarczyć marchew, dynia, brokuły, kapusta, buraki, seler oraz wszelkie rodzaju zielone nacie.

Korzystajmy z dobroczynnych właściwości warzyw, póki nasza piekna, polska jesień nimi obficie obdarza.

Jak odżywiać się jesienią?

Komplementarna terapia preparatami Dr. Nona przy ostrych patologiach chirurgicznych

Jak odżywiać się jesienią?

Bez picia nie ma życia

Nowszy wpis