Fałszywe soki. Uważaj, co pijesz! Dowiedz się, jaki sok wybrać.

apple-juice-1055331_1920

Wszyscy powtarzają, że należy pić zdrowe soki, bo mają witaminy i mikroelementy. Dają nam mnóstwo energii oraz zdrowie na długie lata. Ale czy wszystkie soki są zdrowe? Niestety, nie. Sklepowe półki uginają się od napoi z dumnym napisem SOK, nie mających nic wspólnego z właściwościami prawdziwego, zdrowego eliksiru, który chcesz zaserwować swojemu organizmowi. Więc jaki sok wybrać? Albo inaczej – jakiego soku nie kupować?

1. Słodkie napoje gazowane – czyli zaczynamy od najgorszego. Wciąż niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak bardzo są one niezdrowe. Hipnotyzujący kolor napoju, intensywny zapach oraz soczyste owoce na etykiecie ocieplają wizerunek tej bomby kalorycznej. Taki produkt składa się głównie z cukru, konserwantów, aromatów i barwników, a przede wszystkim – nie ma nic wspólnego z owocami. Omijajcie go z daleka!

2. Napój owocowy – to król fałszywych soków. Najczęściej występuje w kartonowym opakowaniu, przez co automatycznie kwalifikujemy go do kategorii zdrowych, prawdziwych soków. To nic innego jak woda z cukrem i odrobiną owocowego wsadu. Niestety pojawia się też całe mnóstwo chemicznych dodatków, więc lepiej go unikać.

3. Nektar – to nieznacznie lepszy wybór, ponieważ musi zawierać minimum 25% zawartości owoców. Jest dosładzany nie tylko cukrem, ale i syropem glukozowo-fruktozowym, lecz zazwyczaj nie zawiera szeregu barwników i aromatów.

Co w takim razie może zostać nazwane mianem soku? Soki w całości pochodzą z owoców i warzyw, nie zawierają konserwantów i barwników oraz nie powinny być dosładzane (jeśli dodatek cukru jest mniejszy niż 15g/l, wtedy producent nie musi o tym informować na etykiecie). Dodatkowo, mogą zostać wzbogacone minerałami bądź witaminami. Jakie zatem mamy rodzaje soków?

4. Sok z koncentratu – większość soków dostępnych w sklepach to soki z zagęszczonego koncentratu owocowego, czyli soki   odtwarzane. Co to oznacza? Że reklamy kłamią. Na drzewie rosną soczyste pomarańcze, które następnie zostają wyciśnięte, a uśmiechnięta pani z ekranu telewizora pije złoty, słoneczny, orzeźwiający napój. Niestety, droga od zerwania pomarańczy do wypicia soku jest dużo dłuższa. Po wyciśnięciu owoców sok jest poddawany odparowaniu wody w celu zmniejszenia jego objętości, a następnie pasteryzacji, by nie zepsuł się podczas dalekiego transportu. Po przyjeździe do miejsca docelowego koncentrat zostaje rozcieńczony wodą, czyli sok zostaje odtworzony. Jak łatwo się domyślić, w ten sposób traci mnóstwo cennych witamin i minerałów.

5. Sok pasteryzowany – wyciśnięty sok jest poddany pasteryzacji, podczas której, co prawda, tracimy część witamin i mikroelementów, jednak to wciąż lepszy wybór niż sok odtworzony z koncentratu. Czym jest proces pasteryzacji? To nic innego jak ogrzanie produktu do wysokiej temperatury (ok 70 stopni Celsjusza), po to by przedłużyć jego trwałość.

6. Gęsty sok dla dzieci – czyli marketing skierowany do najmłodszych. Agencje prześcigają się w pomysłach zaprezentowania najbardziej zachęcających spotów reklamowych. Widzimy soczyste owoce wpadające do butelki i zamieniające się w gęsty, zdrowo wyglądający sok. Uśmiechnięte dzieci wypijają szklankę soku, który zostawia na ich buzi owocowe wąsy. To takie urocze! Jednak jak wygląda rzeczywistość? W celu poprawy smaku taki sok zawiera bardzo często cukier oraz syrop glukozowo-fruktozowy, w dodatku tworzony jest z koncentratu. Drogie mamy, czytajcie etykiety i nie kupujcie tego swoim pociechom!

7. Sok jednodniowy – to soki tłoczone z warzyw i owoców, niepasteryzowane oraz niepochodzące z koncentratu. Jak sama nazwa wskazuje – ich przydatność do spożycia wynosi tylko jeden dzień. To najbardziej wartościowa pozycja z wszystkich soków kupnych, które możemy zaserwować naszemu organizmowi. Nie zawierają słodzików, ulepszaczy, barwników czy innych niezdrowych składników. Znajdziemy je w szklanych butelkach na półkach sklepowych lodówek. Jednak należy mieć na uwadze, że taki sok, jeśli jest przechowywany w nieprawidłowy sposób, bardzo szybko się psuje. Dodatkowo, przeciwnicy soków jednodniowych uważają, że zakłady je produkujące nie spełniają odpowiednich norm czystości. Kto wie, jak jest naprawdę.

8. Sok wyciskany w domu – czyli król wszystkich soków. Nie da się ukryć, że to najbardziej pożądany sok dla poprawy naszego zdrowia. W dodatku tak przyrządzony sok ma same plusy. Nie tylko wiemy, z czego go przygotowujemy, ale jeszcze kiedy został sporządzony i jak długo możemy go przechowywać. Wyciśnięty ze świeżych warzyw i owoców sok zachowuje ogromną ilość witamin i mikroelementów. Jednak najlepiej wypić go od razu – witamina C bardzo szybko się utlenia pod wpływem temperatury i światła słonecznego. Taki sok to bomba witaminowa, ekspresowy zastrzyk składników odżywczych potrzebnych do tworzenia nowych komórek wszystkich narządów Twojego ciała. Przywraca prawidłowe pH organizmu, a co za tym idzie pozytywnie wpływa na skórę, daje mnóstwo energii i poprawia jakość snu. Świeżo wyciskany sok poprawia naszą odporność oraz oczyszcza organizm z toksyn. Jest też podstawą wielu naturalnych terapii leczniczych, które usuwają główne choroby cywilizacyjne i mnóstwo nieprzyjemnych przypadłości.

Brzmi jak złoty środek na każdy problem, jednak to nie żaden chwyt marketingowy. Wystarczy, że wprowadzisz świeżo wyciśnięte soki do codziennego jadłospisu, a efekty zauważysz już po pierwszych dniach. Jednak skoro już wiemy, jakie soki są dla nas najlepsze, teraz nasuwa się pytanie, jak je wyciskać? Dwa najpopularniejsze sprzęty służące do wyciskania owoców to wyciskarka oraz sokowirówka.

Działanie sokowirówki opiera się na wyciskaniu soku przy użyciu wirujących ostrzy. Owoce zostają intensywnie poszatkowane, a następnie sok jest odsączony od miazgi owocowej. Cechą charakterystyczną takiego soku jest to, że jest klarowny, czyli nie posiada miąższu. Niestety, takie drastyczne traktowanie owoców pozbawia soku wielu cennych enzymów. Dodatkowo, sok przygotowany jest w bardzo krótkim czasie i sokowirówka działa na wysokich obrotach, a co za tym idzie w trakcie szatkowania owoców i warzyw wytwarza ciepło. A jak wiadomo, wyższa temperatura niekorzystnie wpływa na zawartość witamin. Sokowirówka napowietrza sok, który ulega utlenieniu, a co za tym idzie nadaje się do natychmiastowego spożycia. Minusem sokowirówki jest brak możliwości wyciśnięcia soku z warzyw liściastych, ziół czy owoców jagodowych, które zawierają mnóstwo cennych składników.

Wyciskarki wolnoobrotowe wyciskają sok metodą miażdżenia, dlatego z tej samej ilości owoców i warzyw powstanie dużo więcej soku niż przy użyciu sokowirówki. Dodatkowo, enzymy nie zostają uszkodzone, a sok nie ulega rozwarstwieniu. Sok zachowuje pełną zawartość witamin i mikroelementów. W porównaniu do soku przyrządzonego przy użyciu sokowirówki, sok z wyciskarki zawiera aż 40% więcej witaminy C oraz 60% więcej witaminy A! Wyciskarka jest o wiele łatwiejsza w czyszczeniu niż sokowirówka – a co za tym idzie chętniej zabieramy się do przygotowania soków, jeśli nie musimy później spędzać dużo czasu przy zlewie. Sok z wyciskarki dłużej zachowuje świeżość, można go przechowywać od 24 do (nawet!) 48 godzin, jeśli jest szczelnie zamknięty w chłodnym miejscu. Jednak najlepiej wypić go tuż po przyrządzeniu. Wyciskarka z łatwością radzi sobie z twardymi korzeniami, owocami jagodowymi (borówki, jeżyny) czy warzywami liściastymi – a przez to idealnie nadaje się do przygotowywania nieziemsko zdrowych zielonych soków. Niektóre modele wyciskarek posiadają jeszcze jedno ułatwienie – owoce i warzywa nie muszą być pokrojone, można je wrzucać w całości! Oczywiście w przypadku niektórych (granaty, pomarańcze, etc.) obranie skórki jest obowiązkowe, jednak zrezygnowanie z krojenia na drobne kawałki to duża oszczędność czasu!

Podsumowując, jeśli masz ochotę na owocowy napój, wybierz ten najbardziej dla Ciebie optymalny. Omijaj napoje i nektary, wybieraj soki i czytaj etykiety. Jeśli kompletnie nie masz czasu przygotować go w domu, sięgnij po produkt, który oferuje jakąś porcję witamin (sok pasteryzowany nie z soku zagęszczonego lub sok jednodniowy). Jeśli Twoje zdrowie jest dla Ciebie bardzo ważne, spróbuj wygospodarować moment na sporządzenie soku w domu. Nie zajmie Ci to znowu tak wiele czasu! Wyciskarki łatwo się myje, owoce można wrzucać w całości, a sok nadaje się do przechowywania na zapas na następny dzień. To tak niewielki wysiłek przy tak ogromnych korzyściach zdrowotnych! Sam zdecyduj, co wybierasz.

Od długiego czasu nasz zespół testował sprzęty do wyciskania warzyw i owoców. Piliśmy kolorowe soki jeden za drugim, po to by się przekonać jakie urządzenie jest najwygodniejsze w użyciu, najłatwiejsze w czyszczeniu i z którego soki są najsmaczniejsze. W końcu decyzja została podjęta – do naszego sklepu wprowadzamy dwa modele wyciskarki KUVINGS. Wybraliśmy je jako najbardziej optymalne pozycje pod kątem mocy silnika, klarowności soku oraz wygody użytkowania. Jedna z nich pozwala na wyciskanie całych, niepokrojonych owoców!

FotorCreated1

Fałszywe soki. Uważaj, co pijesz! Dowiedz się, jaki sok wybrać.

10 produktów zwiększających odporność

Fałszywe soki. Uważaj, co pijesz! Dowiedz się, jaki sok wybrać.

Marokański Rytuał Hammam – oczyszcza i odnawia

Nowszy wpis